Novosti
MINISTRICA ŽALAC:

Ugradnja dizala bila je moguća
Objavljeno 19. travnja, 2019.
Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u četvrtak je nakon sjednice Vlade opovrgnula tvrdnje da Europska komisija nije prihvatila poziv za sufinanciranje ugradnje dizala u zgrade te je upozorila da su građani mogli ugradnju dizala prijaviti u sklopu projekata energetske obnove, ali to nisu učinili. Reagirajući na medijske napise o neuspješnom sufinanciranju ugradnje dizala, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a u srijedu je izvijestilo kako čeka odgovor Europske komisije na zahtjev da se u izmjene operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" uvrsti i financiranje ugradnje dizala.

Upitana je li Europska komisija odbacila prijedlog Ministarstva o dizalima, Žalac je odgovorila niječno i opovrgnula medijske napise da je projekt propao. "Nije istina da Europska komisija to nije prihvatila, 596 višestambenih zgrada prijavilo je projekt energetske obnove i dobilo je ta sredstva. U sklopu izmjene fasada mogli su prijaviti i lift, no nitko ga nije prijavio", kazala je. Žalac ističe da je u Hrvatskoj kroz energetsku obnovu obnovljeno 775 javnih zgrada te da su ugradili devet dizala i 14 vertikalnih platformi. Pojasnila je kako je nakon inicijative europarlamentarne zastupnice Biljane Borzan i udruga umirovljenika njezino ministarstvo obavijestilo Europsku komisiju da želi napraviti pilot-natječaj ako Europska komisija to dopusti.

"Čekamo cjeloviti odgovor i onda ćemo pristupiti ili pilotiranju ili pripremi takvog projekta za sljedeće financijsko razdoblje", kazala je Žalac, istaknuvši kako samostalna ugradnja dizala uz financiranje EU-a nije bila moguća ni u Hrvatskoj ni u drugim zemljama Europske unije. Najavila je da će prijedlog izmjena operativnog programa Europskoj komisiji službeno biti poslan tek u lipnju, pa se onda očekuje odgovor.H
Možda ste propustili...