Regija
OBNOVA VAŽNIH SAKRALNIH OBJEKATA

Kapelica u Našicama gotova,
u Markovcu Našičkom pri kraju
Objavljeno 19. travnja, 2019.
NAŠICE - Obnovom fasade kapelice, povijesnog groba i križa te obnovom markovačke kapelice glavno gradsko groblje i glavna ulica u Markovcu Našičkom dobili su nove vizure. Našički gradonačelnik Josip Miletić sa suradnicima - Goranom Blagojevićem, pročelnikom Ureda gradonačelnika, Hrvojem Žihom, direktorom Našičkog parka i Ivanom Majerom, voditeljem Odsjeka za investicije i prostorno uređenje - obišao je obnovljene sakralne objekte koji su zasjali u novom ruhu na glavnom gradskom groblju u Našicama.


- Uočili smo da je neke sakralne objekte, koji su uočljiviji, potrebno obnoviti. U dogovoru s gradonačelnikom učinili smo određene radnje na obnovi fasade na kapelici i na jednom grobu koji je jako dominantan na ovom području groblja - rekao je Hrvoje Žiha te dodao da je fokus bio i na raspelu na samom ulazu groblje. Križ je bio u jako lošem stanju, statika je bila loša, pa se strahovalo od njegovog urušavanja. Ovom prigodom gradonačelnik je pohvalio rad tvrtke Našički park te istaknuo ustrajan i marljiv rad na brizi o grobljima u svim naseljima.


- Investicija uključuje obnovu dvaju sakralnih objekata i križa na groblju, za koju je grad dao kapitalnu pomoć. Uvjeren sam da će se ovim očuvati kulturna baština, ali i zaštititi vrijedni objekti na groblju - rekao je gradonačelnik Josip Miletić i napomenuo da se dosta radi na svim objektima u gradu, ali da se mora imati sluha i razumijevanja i za ovakve objekte.


- Uvjeren sam da će ljudi biti zadovoljni i prepoznati naš trud - dodao je.


U obnovu sakralnih objekata ušao je i projekt obnove kapelice u samom centru Markovca Našičkog, za čiju je renovaciju Grad izdvojio 50.000 kuna, a ostala sredstva osigurala je Župa.


- Svakako moram zahvaliti župniku na velikom trudu i angažmanu, kao i predstavnicima Mjesnog odbora na čelu sa predsjednicom Tamarom Strapač, koji su potaknuli ideju da u gradski proračun za ovu godinu uvrstimo i ovu donaciju - rekao je Josip Miletić.


Zadovoljan obnavljanjem središnjeg sakralnog objekta u mjestu bio je i župnik, vlč. Nikola Legac.
- Radujem se što možemo za 140. godišnjicu dolaska Slovaka na područje Markovca Našičkog obnoviti kapelu sv. Marka evanđelista, koja je živi primjer vjere slovačkog i hrvatskog naroda - rekao je vlč. Legac. I. Ćosić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike