Osijek
KINESKO IZASLANSTVO U ZRAČNOJ LUCI

Kinezi procjenjuju potencijal za ulaganje u Slavoniju i Baranju
Objavljeno 19. travnja, 2019.
Investicijski će timovi provesti evaluaciju projekata u Slavoniji i Baranji. Posebno im je zanimljiva agrikulturna industrija

Nakon posjeta kineskom gradu Jiaxingu krajem ožujka, osječko-baranjski župan Ivan Anušić jučer je ugostio Jian Yu i izaslanstvo poslovne asocijacije NR Kine, s kojim je nakon osječke riječne luke, naposljetku obišao i Zračnu luku Osijek. Dolazak mogućih investitora u Osijek organizirala je CSEBA, Kineska poslovna asocijacija za jugoistočnu Europu, na čelu s predsjednikom Marijem Rendulićem.

Početak suradnje
- Osječko-baranjska županija još prije nekoliko mjeseci uspostavila je određene kontakte, koje smo samostalno pronašli u Kini, pa sada radimo na tome da iskoristimo kinesko gospodarstvo i njegovu ekspanziju kroz mogućnost investicija u projekte koje nudimo u županiji. Prvo smo započeli suradnju na turističkoj razini, a sada nastavljamo na gospodarskoj, upravo zato smo posjetili osječku riječnu i zračnu luku kako bismo razgovarali o mogućem ulaganju kineskih investitora - objasnio je župan Anušić naglašavajući kako je ova suradnja tek na početku, pa se tek nakon nekoliko posjeta, kroz razgovor, upoznavanje i obilazak, mogu očekivati konkretni rezultati.

- Neugodno je u ovom trenutku "licitirati milijune", ali ono što možemo reći jest da našim lukama trebaju ozbiljni gospodarstvenici koji donose posao. Naime, riječna luka ima potencijal zato što povezuje Dravu i Dunav s Crnim morem, dok Zračna luka Osijek ima potencijal zbog svog geografskog položaja, koji bi se mogao manifestirati kako u putničkom tako i u teretnom prometu - istaknuo je Anušić napominjući kako Slavoniji trebaju investitori koji neće biti samo koncesionari, nego će "donijeti posao" i tako omogućiti protok robe i ljudi.

Investicijski tim
Jian Yu je sa svojim izaslanstvom potiho, ali s velikim interesom obišla kompletnu infrastrukturu Zračne luke Osijek, u pratnji direktora Davora Forgića, a kako joj je ovo bio prvi posjet Osijeku i Slavoniji, Yu je otkrila da se još upoznaje s mogućim projektima.

- Rado smo prihvatili poziv za dolazak jer smatramo da je agrikulturna industrija ovdje vrlo zanimljiva. Prije nismo dobili nikakve informacije o proizvodima i projektima koji se nude u Slavoniji, ali nakon ovog posjeta sastavit ćemo investicijski tim za evaluaciju i vidjeti što dalje - objasnila je izaslanica kineske poslovne asocijacije prije šetnje Zračnom lukom Osijek.

- Ono što je intencija s kineske strane, s obzirom na bogato iskustvo i znanje u kontekstu agrikulture u Slavoniji i Baranji, jest procijeniti potencijal za investicije i suradnju, a nije isključeno ni uspostavljanje joint venture sustava, odnosno suradnje s tvrtkama koje već ovdje djeluju - zaključio je Mario Rendulić, predsjednik CSEBA-e, u razgovoru s predstavnicima kineskog izaslanstva.

Marko Mandić
Posjet kineskog premijera ubrzao suradnju
Predsjednik CSEBA-e Mario Rendulić prilikom posjeta Zračnoj luci Osijek istaknuo je kako je Hrvatska dobila posebnu poziciju u Kooperaciji Kina+17, upravo nakon nedavnog posjeta kineskog premijera Lija Keqianga.

- To je veliki preokret u politici Kine prema istočnoj Europi, dok je samim time i osjetljivost prema Slavoniji i Baranji u ovom trenutku izrazito narasla. Kao što smo mogli čuti od kineskog premijera, sva će se područja pokušati uključiti u njihove planove investicija i gospodarske suradnje - otkrio je Rendulić naglašavajući kako je 2019. iznimna godina za uspostavljanje plodonosnije suradnje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas