Osijek
ŽUPANIJA POTPISALA UGOVOR S BANKAMA

Subvencioniranje kamata na kredite za stan ili kuću
Objavljeno 19. travnja, 2019.
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić jučer je potpisao ugovore o poslovnoj suradnji s predstavnicima sedam poslovnih banaka u provedbi projekta pod nazivom "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva". Kako je rekao Anušić, to je demografska mjera kako bi se zaustavio odljev radno sposobnog stanovništva s područja Osječko-baranjske županije.

- Riječ je o subvencioniranju kamata na stambene kredite za kupnju nekretnine, a krediti su namijenjeni osobama s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije za kupnju nekretnine na području naše županije. Osječko-baranjska županija će korisnicima kredita subvencionirati jedan posto kamata, a s bankama je dogovoreno da kamata na kredite bude 2,49 posto. Osim nas, dodatnih jedan posto subvencionirat će još šest jedinica lokalne samouprave: gradovi Osijek i Beli Manastir te općine Bilje, Erdut, Koška i Magadenovac. Pozivam i ostale gradove i općine, ali i gospodarske subjekte, da nam se pridruže kako bismo korisnicima kredita olakšali otplatu kamata. Subvencioniranje kamata od strane Osječko-baranjske županije odnosi se na kredite iznosa do 500 tisuća kuna, a maksimalni mogući iznos kredita je milijun kuna. Početni kreditni kapacitet ovog projekta je 50 milijuna kuna, no očekujemo da će se taj iznos poslije i povećati jer je veliko zanimanje građana za ovu vrstu kreditiranja. Smatramo da je ovo konkretna demografska mjera kako bismo zadržali stanovništvo na ovom području - rekao je župan Anušić.

Ivana Katavić-Milardović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, rekla je kako se smanjenje broja stanovnika negativno reflektiralo i na gospodarstvo jer se smanjio broj radno aktivnih stanovnika. Pojasnila je kako će Županija subvencionirati kamate na kredite prvih deset godina otplate kredita pod uvjetom da je minimalan rok otplate kredita 15 godina.

- Javni poziv za podnošenje zahtjeva za kredite bit će objavljen u srijedu, 24. travnja, u Glasu Slavonije i na internetskoj stranici Županije. Ovo je nova kreditna linija i služi za nova ulaganja te se ne može koristiti za refinanciranje postojećih stambenih kredita. Dakle, kredit je namijenjen isključivo za kupnju stana ili kuće za one koji nemaju nekretninu u vlasništvu ili za one koji imaju nekretninu, ali je namjeravaju prodati kako bi kupili veću nekretninu. Ugovor je potpisan sa sedam poslovnih banaka, a to su Agram banka, Erste&Steiermarkische banka, Hrvatska poštanska banka, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Podravska banka i Zagrebačka banka - rekla je Katavić-Milardović. J. Nikolić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike