Ekonomija
HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA

Poljoprivrednici sudjelovali u izradi pet zakona
Objavljeno 19. travnja, 2019.
Prošlu godinu smatram vrlo uspješnom jer smo novim zakonskim okvirom okupili 75.000 poljoprivrednka, rekao je Jakopović

Razdoblje unatrag godinu dana bilo je jedno od najizazovnijih do sada u poljoprivrednom sektoru - istaknuo je na godišnjoj Skupštini Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), njezin predsjednik Mladen Jakopović.Pojasnio je da je takvog stajališta zbog stalnih problema koji se pojavljuju u tom sektoru, ali i aktivnog sudjelovanja HPK-a u izradi okvira za novo programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020 godine.
- Sudjelovali smo u izradi pet zakona (Zakon o poljoprivredi, Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima, Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom) te u izradi brojnih pravilnika, kao i u radu 34 odbora Europske komisije. Bili smo aktivni članovi privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora, objavili smo više od 1000 informacija na našim mrežnim i društvenim stranicama i u medijima, prevodili smo stotine dokumenata – osvrnuo se na brojne aktivnosti Jakopović u sklopu izvješća o radu Komore za 2018. godinu.
Uz navedene aktivnosti istaknuo je i projekte Europske komisije u okviru Programa Obzor 2020 i u okviru Programa za informiranje te naglasio kako su njihovi članovi ostvarili niz pogodnosti, a HPK je organizirao brojne edukacije i okrugle stolove te su, unatoč izazovima, uspjeli pozicionirati proizvođače na nacionalnom i međunarodnom nivou i povezati ih s njihovim kolegama u susjednim zemljama. Jakopović je dodao kako je najvažnije od svega da su HPK prepoznali poljoprivredni proizvođači, posebice udruge jer, osim što redovito dobivaju najnovije informacije iz sektora, mogu sudjelovati u radu sektorskih odbora, povjerenstvima Ministarstva poljoprivrede, grupama civilnog dijaloga Europske komisije, ali i međunarodnim projektima.
Objasnio je kako su u svim državama članicama, poljoprivredni proizvođači u okviru HPK-a stup poljoprivrede i bez njih se, zbog njihove udruženosti i jakosti ne donose odluke. Također, svjestan da još nismo došli na razinu drugih komora, sa zadovoljstvom je istaknuo da smo pomaknuli granice i pokazali da, unatoč što smo mali, negativnim okolnostima možemo napraviti puno, pa čak dovesti u Hrvatsku najveći Kongres poljoprivrednika u Europi, koji će se održati 2020. godine.
- Vjerujem kako je ovo samo početak. Što ćemo biti više udruženi te u većem broju zajednički nastupati prema donositeljima odluka, to će se manje koristiti netransparentne metode pri odlučivanju. Zato smatram 2018. godinu iznimno uspješnom jer smo se približili drugim komorama te novim zakonskim okvirom okupili 75.000 poljoprivrednih proizvođača, koji će, vjerujem uskoro, postati sve svjesniji svoje brojčane snage – zaključio je Jakopović. Zdenka Rupčić

U interesu je jačanje poljoprivrede
Uime Hrvatske gospodarske komore Dražen Miloloža također je istaknuo njihovu uspješnu suradnju. - Pred nama je mnogo zajedničkog posla, prije svega na novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Očekujem da ćemo usuglasiti naše stavove koji, prije svega, trebaju biti u interesu jačanja poljoprivrede - kazao je Miloloža. Osim njih, skup su pozdravili prodekan za organizaciju i kvalitetu Agronomskog fakulteta doc. dr. sc. Ivan Vnučec, uime Ministarstva gospodarstva savjetnica za klastere i zadruge Danijela Grizelj te Božo Volić, upravitelj Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza.
Mladen Jakopović

predsjednik HPK-a

Bili smo aktivni članovi privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora, objavili smo više od 1000 informacija na našim mrežnim i društvenim stranicama i u medijima, prevodili smo stotine dokumenata...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike