Tehno
PREDSTAVLJEN PANASONIC LUMIX G90

Redizajniran izvana radi maksimalne udobnosti i rukovanja jednom rukom
Objavljeno 18. travnja, 2019.

Uz 20,3-megapikselni Digital Live MOS senzor, najnoviji slikovni procesor Venus i dvostruku stabilizaciju slike u pet osi Dual I.S. (Image Stabilizer) 2, G90 je spreman za snimanje akcije u najrazličitijim situacijama. Redizajniran izvana radi maksimalne udobnosti i lakog rukovanja jednom rukom, G90 je zabrtvljen kako bi bio otporan na vlagu i prašinu. Integrirano OLED tražilo LVF (Live Viewfinder) dolazi s velikim OLED stražnjim monitorom dijagonale 7,6 cm zakretnim pod svim kutovima za slobodno kadriranje. Snimateljima videozapisa G90 nudi 4K i Full HD snimanje videozapisa uz razne vrijednosti sličica u sekundi i s dostupnim vanjskim snimanjem zajedno s 3,5-milimetarskom utičnicom za mikrofon i novododanom utičnicom za slušalice. Kao i kod drugih proizvoda LUMIX, 4K Photo pomaže uhvatiti jedinstvene trenutke s pomoću novih funkcija modela G90 kao što su Sequence Composition i Auto Marking. Mogućnosti povezivanja preko Bluetootha i Wi-Fija pojednostavnjuju dijeljenje u pokretu, a punjenje preko USB-a također u pokretu omogućuje bolju iskoristivost uređaja.

Senzor modela G90, 20,3-megapikselni Digital Live MOS, konstruiran je bez niskoprolaznog filtra kako bi mogao uhvatiti najveću količinu detalja. U kombinaciji s procesorom Venus dobivaju se slike koje izgledaju prirodno, kao iz stvarnog života, i sa širokim dinamičkim rasponom.

Lumix G90 doista je hibridni fotoaparat kod kojeg je jednaka važnost posvećena bogatim mogućnostima snimanja videozapisa. On može snimati 4K videozapise (3840 x 2140) pri 30p/25p (područje od 50 Hz)/30p (60 Hz) ili 24p uz razlučivost Full HD (1920 x 1080) pri 60p/50p (područje od 50 Hz), 60p (područje od 60 Hz) s automatskim fokusiranjem punog kadra. Može se koristiti i jako brzo snimanje videozapisa za snimanje videozapisa u „slow-motionu“ u razlučivosti Full HD pri 120 sličica u sekundi (1/4x), 90 sličica (1/3x) i 60 sličica u sekundi (1/2x).

Dostupan je 8-bitni izlazni signal u stvarnom vremenu na vanjski monitor s omjerom 4:2:2 preko neobaveznog mikro HDMI kabela, a predinstaliran je i V-Log L za širi dinamički raspon za renderiranje boja u postprodukciji. Uz to, tu je i 3,5-milimetarski priključak za mikrofon za snimanje kvalitetnog zvuka i utičnica za slušalice.

G90 krasi još više fotostilova nego što su ih imali prethodni fotoaparati LUMIX, pa on omogućuje snimanje dinamičnih crno-bijelih slika s naglašenim osvjetljenjem i sjenama uz čuvanje detalja. Standardnim mogućnostima Monochrome i L.Monochrome dodana je L.Monochrome D, koja nudi još tamnije duboke tonove. Svi crno-bijeli načini rada mogu se kombinirati s efektom zrnatosti radi postizanja rezultata sličnih filmu. M.R.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...