Mozaik
ZLATKO JOSIP GRGIĆ, MLADI HRVATSKI GITARIST

Gitara je postala dio mene kad sam upoznao Emmanuela
Objavljeno 19. travnja, 2019.
Dobio je priliku svirati gitaru koju je izradio veliki Antonio de Torres

Mladi hrvatski gitarist Zlatko Josip Grgić svira od svoje pete godine, a kod njega je specifično to što svira gitaru autentičnom španjolskom tehnikom kako su svirali katalonski gitaristi Miguel Llobet, Emilio Pujol i Francisco Tarrega – bez noktiju na desnoj ruci i crevnatim žicama te na Torresovoj gitari.

Zlatko je krajem ožujka održao koncert u Beču. U povodu tog koncerta Zlatku je ukazana posebna čast - od nadležnih tijela Španjolske, Zlatko je dobio priliku da nastupa s gitarom koju je izradio veliki Antonio de Torres i sam ju nazvao “La Invencible“ (nepobjediva). Upravo je ta gitara uvrštena u nacionalna blaga Španjolske kao jedina gitara. Bila je u Fundaciji generala Godije, desne ruke generala Franka, i nikada nije napuštala Španjolsku. Nacionalno blago Španjolske na sve Zlatkove koncerte donosit će se pod pojačanom pratnjom i zaštitom, a čak ni sam Zlatko, kao ni organizatori koncerta, neće znati detalje oko transporta ovako vrijedne španjolske baštine. Nakon nastupa u Beču Zlatku slijede nastupi u Italiji i dalekom Japanu. Iako mu je tek 17 godina Zlatko iza sebe ima već velike uspjehe u rangu svjetskih zvijezda. Početkom prosinca prošle godine održao je koncert u Barceloni, gdje je zasluženo dobio nadimak –Torres’ Whisperer. Enrique Jimenez Ramirez, poznati španjolski gitarist koji je snimio i legendarni album s Pacom de Luciom - Entre dos aguas., izjavio je za Zlatka: "Pa on svira kao zmaj".

Održani koncert u Beču bitna je stepenica u Zlatkovoj karijeri, a to su prepoznali i u Veleposlanstvu Kraljevine Španjolske u Zagrebu, španjolskoj ambasadi u Beču, Veleposlanstvu Austrije, kao i ministarstvu kulture Austrije, ali i Veleposlanstvu Hrvatske u Austriji, koji su mu ponudili podršku na tom koncertu.

Za početak nam podijeli svoje dojmove s koncerta u Beču.

- U Beču, svjetskoj prijestolnici glazbe, svirati u crkvi sv. Petra događaj je koji se pamti cijeli život. To je kao jedan predivan san i čast koja mi je dana bit će mi motivacija za cijeli život.

Reci nam nešto o vrlo posebnoj gitari na kojoj si svirao tom prilikom.

- Svirao sam na gitari od De Torresa, a koju je sam De Torres nazvao "La Invincible” (nepobjediva), koja je kao jedina gitara proglašena nacionalnim blagom Španjolske i koja je za moj koncert prvi put napustila Španjolsku uz posebnu dozvolu ministarstva kulture Španjolske. Svirati španjolski program na najboljoj gitari na svijetu u crkvi sv. Petra u Beču, pripada u one neke događaje koji su već danas povijest i čast mi je da sam bio dio tog velikog događaja.

Sviraš autentičnom španjolskom tehnikom. Zašto si odabrao baš taj način sviranja?

- Sviram starom španjolskom tehnikom, bez noktiju na desnoj ruci i to na crevnatim žicama. To mi omogućava da izrazim svoje osjećaje i proizvedem prekrasne boje u kojima uživam dok sviram. U sviranju slijedim tradicije stare španjolske škole koja dolazi preko mog oca te velikog Lea Witoszynskoga i Luise Walker (predstavnici poznate Bečke škole gitare), i Miguela Llobeta, učenika legendarnog Francisca Tarrege. Godine 1924. Miguel Llobet donosi iz Madrida u Beč gitaru za Luisu Walker koju je napravio graditelj gitara Santos Hernandez. Luisa Walker predaje tu gitaru prije smrti Leu Witoszynkom, on mome ocu, a ja danas na njoj sviram.Ta gitara predstavlja direktnu poveznicu tih dviju gitarističkih škola.

Baviš se glazbom od malih nogu. Kako je to biti dijete od pet godina i osjetiti glazbeni poziv?

- S pet godina upoznao sam Tommyja Emmanuela i tada sam se počeo družiti i igrati s gitarom. Sve je počelo kroz igru i potpuno spontano. Gitara je postala dio mene i više nisam mogao bez nje. To je tako...

Prošle si godine snimio spot u Veneciji "Cinema Paradiso" Ennia Morriconea. Zašto baš ta skladba i odakle ideja za spot?

- Bio sam nekoliko puta u Veneciji i to ne samo u gradu, nego u cijeloj Venecijanskoj laguni i otocima. To me je jako dojmilo, pa smo odlučili snimiti spot. "Cinema Paradiso" je prekrasan film, a Ennio Morricone jedan od najvećih kompozitora današnjice. Snimanje spota bio mi je veliki užitak.

Glazba ti je velika ljubav, no moraš li se odreći mnogo toga u svojem mladom životu kako bi živio svoju ljubav? Je li to teško?

- Ništa nije teško kada volite to što radite. Stignem s bratićem Filipom ekipom i u klub i na piće. Žao mi je što ne mogu pokazati više u školi, jer dosta izostajem.

Gdje ćeš sve nastupiti do kraja godine?

- Priprema se koncert u Rimu koji je posvećen koncertu Francisca Tarrege koji je on održao 1902., a potom i koncert u Londonu.

Je li u planu možda još koji videospot?

- Da, novi spot snimat će se u Maroku i to će biti nešto sasvim novo u produkciji gitare. Glavni partner će biti Altamira koji pripremaju novi globalni brand s proizvodnjom gitare koja će biti homage mojoj Torresovoj gitari na kojoj sviram.

Tanja Kvorka
spot
SNIMAT ĆE SE USKORO U MAROKU
Najčitanije iz rubrike