Kultura
8. MEĐUŽUPANIJSKA SMOTRA MLADIH VIOLINISTA I VIOLISTA

Svaki se mladi glazbenik trudio predstaviti u najboljem svjetlu
Objavljeno 19. travnja, 2019.
SLATINA - Osma međužupanijska smotra mladih violinista i violista šesti je put održana u Glazbenoj školi Milka Kelemena. Prva je održana u Slavonskom Brodu 2004., druga u Vinkovcima, a sve ostale u Slatini. Isprva je bila smotra samo violinista, a od pete su uključene i viole. Isto tako, smotra je u početku bila zamišljena samo za osnovne glazbene škole, ali se proširila i na srednje. Održava se bijenalno, u godini kada nema državnog natjecanja iz tih instrumenata.
- Smotra je susret ponajboljih učenika glazbenih škola iz pet slavonskih županija, a ove smo godine pozvali i učenike iz Koprivnice i Daruvara, pa su uključene i Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija. Smotra nema natjecateljski karakter, nego je međusobno preslušavanje i razmjena iskustava, ali o svakoj kategoriji i pojedincu stručno mišljenje dao je Čaba Zima, profesor u Umjetničkoj školi Beli Manastir - pojasnio je ravnatelj škole domaćina smotre Antonio Brzica.


Smotra je podijeljena u pet kategorija, od kojih tri (A, B, C) obuhvaćaju osnovnu glazbenu školu, a dvije (D, E) srednju. Na 8. je smotri nastupilo 36 sudionika. U Slatinu su svoje znanje i uvježbanost došli pokazati učenici glazbenih škola iz Belog Manastira, Daruvara, Đakova, Osijeka, Koprivnice, Pakraca, Vinkovaca i Virovitice. S njima je bilo i 11 učitelja i 10 korepetitora.


Specifičnost ovogodišnje smotre je redoslijed nastupa. Ove je godine krenula s najjačom, E kategorijom, kako bi najmlađi učenici čuli doseg koji trebaju postići. Posljednji su nastupili učenici C kategorije.


Zadovoljstvo smotrom izrazio je prof. Čaba Zima:


- Svaki se učenik trudio predstaviti u najboljem svjetlu. Kvalitetom možemo sigurno biti zadovoljni. Mislim da je osobito kategorija petih i šestih razreda lijepo napredovala i donijela novu kvalitetu. Srednjoškolci iz Osijeka bili su na vrlo zavidnoj razini, a i početnici su se pokazali u vrlo dobrom svjetlu. Velike škole uvijek imaju prednost jer kod velikog broja učenika izbor djece za ovakve smotre je lakši. Drago mi je da smo imali i predstavnika iz Pakraca jer njihova škola tek je nedavno počela učiti violinu i violu, a na smotri su drugi put. Vjerujem da će oni napredovati.


Jakov Drozdek iz Đurđenovca violinu vježba do sat i pol dnevno. Planira upisati srednju glazbenu školu u Osijeku, kaže odlikaš, koji je u Slatini sjajno izveo 1. stavak Bachova Koncerta u a-molu i Canzonettu Dore Pejačević.


Mihael Pantelić iz Pakraca dnevno vježba sat vremena. S prijateljem koji svira klavir okušao se već i u skladanju. Još nije bio na natjecanjima, a prvom smotrom u Slatini vrlo je zadovoljan.


Dora Vučko iz Vinkovaca nastavit će školovanje u srednjoj glazbenoj školi u Vinkovcima ili Osijeku:


- Ponekad mi je žao što ne mogu u kino, ali znam da se moram potruditi želim li nešto postići. Planiram studirati i profesionalno se baviti glazbom.


Dora je oduševila izvedbom Air Varie Charlesa Dancla. Njezina sumještanka Laura Vujčić namjerava studirati violinu na Muzičkoj akademiji. Dnevno svira dva sata, a jedna od dviju skladbi koje je izvela u Slatini bio je 1. stavak Koncerta u mađarskom stilu u a-molu Oskara Riedinga.

Sudionike 8. smotre pozdravila je zamjenica gradonačelnika Slatine Sanja Mrzljak Jovanić, a na otvorenju su bili i virovitičko-podravski dožupan Darko Žužak te gradski pročelnik Krunoslav Šarabok. P. Žarković
36

sudionika došlo je svoje znanje i umijeće pokazati na smotri
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića