TvObzor
HRT

Antarktika - Jedna godina na ledu
Objavljeno 19. travnja, 2019.

Vizualno predivan prikaz kako je to živjeti na Antarktici jednu cijelu godinu, uključujući i zimu, kad si izoliran od ostatka svijeta dok mjesecima čamiš u mraku kojemu nema kraja, i to na najhladnijem mjestu na Zemlji. Ova priča ispričana je s gledišta radnika koji ondje u najoštrijim uvjetima na planetu održavaju baze.

Ekipe koje snimaju dokumentarce na Antarktiki obično posjećuju samo tijekom nekoliko kratkih ljetnih mjeseci. No, ovaj film objedinjuje snimke koje su brižno prikupljane više od 15 godina, uključujući i tijekom devet zima, u izolaciji od ostatka svijeta, u 24-satnom mraku i paralizirajućoj hladnoći koja bez prestanka traje mjesecima. Prvi put imamo priliku biti dijelom pravog dugoročnog ljudskog iskustva, proživljavajući divna vizualna čuda i dirljivo emocionalno putovanje koje donosi godina na ledu.

Filmaš Anthony Powell snimke je ustupio brojnim filmovima i TV emisijama diljem svijeta. Uvrštene su i u BBC-jevu seriju "Frozen Planet", koju je HTV prikazao prije nekoliko godina. Ovo mu je prvi autorski dokumentarni film.

Dokumentarni film "Antarktika - Jedna godina na ledu", bit će prikazan 20. travnja, u 22.40, na HRT-u 2.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA NOVA JESENSKA SHEMA HRT-A

Jesen u mom domu: dom je tamo gdje je HRT