TvObzor
NATIONAL GEOGRAPHIC: ŠESTODJELNI DOKUMENTARAC "NEGOSTOLJUBIVI PLANET"

Vizualno putovanje našim planetom kroz šest ekstremnih okruženja
Objavljeno 19. travnja, 2019.
Prva epizoda dokumentarnog serijala premijerno će biti prikazana 28. travnja, u 21 sat

National Geographic, prepoznat diljem svijeta prema svojoj neusporedivoj predanosti prirodoslovnom pripovijedanju i filmskom umijeću donosi sagu u šest dijelova “Negostoljubivi planet”, a početak prikazivanja je 28. travnja u 21 sat.

Uz izvršnog producenta Guillerma Navarra (“Panov labirint”), Oskarom nagrađenog filmskog snimatelja i redatelja, producenticu Marthu Holmes (“Plavi planet”), nagrađenu nagradom Emmy, producenta Toma Hugh-Jonesa nagrađenog nagradom Emmy (“Plava Zemlja II.”), producenta Delberta Shoopmana (“Otok Island”), nagrađenog nagradom BAFTA te producenta Beara Gryllsa (“Otok”), nagrađenog nagradom BAFTA – koji je i voditelj i pripovjedač emisije – “Negostoljubivi planet” skreće pozornost gledatelja na najnevjerojatnije, gotovo natprirodne prikaze životinja koje su se prilagodile najokrutnijim evolucijskim iznenađenjima. Serija se usredotočuje na neke od najekstremnijih okruženja svijeta kako bi otkrila najnevjerojatnije priče životinjskog kraljevstva o preživljavanju na ovom planetu koji se neprestano i brzo mijenja.

Ovo nije klasična emisija o prirodi
Negostoljubivi planet predstavlja novu generaciju filmskog stvaralaštva o divljini, stvarajući napetu, aktualnu i dramatičnu priču u svakoj epizodi i uspostavljajući likove sa šest zasebnih bioma i životinjama koje ih nazivaju svojim domom. Serijal prepoznaje da se svijet ubrzano mijenja te da su izazovi s kojima se suočava životinjski svijet sada drugačiji nego ikad prije. Svaka pojedina epizoda – Planine, Oceani, Travnjaci, Džungle, Pustinje i Polarno – istražuje brutalne uvjete s kojima se suočavaju neke od najkompleksnijih, najizdržljivijih i zadivljujućih vrsta na planetu. Suočene s mnoštvom izazova kao što je neumoljivo vrijeme, intenzivna konkurencija za resursima i neprestani sukob između grabežljivaca i plijena, misija svake životinje je jednostavna: preživjeti ili umrijeti.

U sklopu snimanja snimljeno je oko 1800 sati materijala na svih sedam kontinenata, u ukupno 82 snimanja više od 1300 dana u kojima je sudjelovalo 245 članova tima na terenu. Inovativna tehnologija snimanja omogućila je pristup nekim od najudaljenijih i najnegostoljubivijih lokacija na planetu.

Živopisni prikaz iz perspektive životinja
“Negostoljubivi planet” snimio je dosad nikad viđena ponašanja životinja, kao i nove perspektive, uključujući uzbudljivu borbu snježnog leoparda i kozoroga; jaguara koji lovi golemog kajmana, mladunčad bjelolike guske koja skače s litica i prvi put snimljenu potjeru polarnih vukova za mošusnim volovima.

“Negostoljubivi planet” vizualno je putovanje našim planetom kroz šest ekstremnih okruženja. Ubrzane promjene planeta sve više nadmašuju sposobnost vrsta da se prilagode neprijateljskim okolnostima: ulozi su sada viši nego ikada prije - kaže Navarro. “Ovom vizualnim pričom svjedočimo njihovom preživljavanju.”

“Negostoljubivi planet” može se činiti kao da nije s ovoga svijeta, ali radi se o vrlo živopisnom prikazu planeta iz perspektive životinja, a to emisiju čini različitom od ostalih emisija ovog žanra - kaže Hugh-Jones. “Gledatelji doživljavaju dramatične trenutke i trijumfe izravno kroz oči najboljih umjetnika preživljavanja ovog planeta; postavljeni su u samo središte uzbuđenja.”

Dodajući emisiji osjećaj energije i intenziteta, Grylls, koji je i sam ultimativni umjetnik preživljavanja, gledatelje vodi kroz emisije svojim pripovijedanjem i pojavljuje se pred kamerama kao voditelj na početku i kraju svake epizode.(N.K.)
PRVA EPIZODA: PLANINE
Najviše planine Zemlje dom su snježnim leopardima, surim orlovima, planinskim kozama, bjelolikim guskama i gelada majmunima. Međutim, samo najizdržljiviji mogu izdržati ekstremne vremenske uvjete, oskudne zalihe hrane i ograničeni kisik na ovim planinskim vrhovima. Pokazujući životinjsko ponašanje snimljeno kamerama prvi put pomoću nove tehnologije koja je omogućila snimanje dosad neviđenih kutova i perspektiva “Negostoljubivi planet” pruža jedinstveni pristup jednom od najekstremnijih okruženja na planetu.
DRUGA EPIZODA: OCEANI
Uronite ispod površine jednog od najvećih staništa na Zemlji – naših oceana – kako biste otkrili svijet nevjerojatnih ekstrema, od nemilosrdnih dubina do olujnih obala i golemih plavih pustinja, do krcatih grebena. Oceani su dinamična okruženja u kojima se životinje moraju prilagoditi životu stalnih promjena. Otkrijte kako tuljani odbijaju morske pse, kako kornjače riskiraju svoje živote kako bi omogućile život sljedećoj generaciji, i kako se inventivne orke bore za preživljavanje suočene s rastućom konkurencijom.
TREĆA EPIZODA: TRAVNJACI
Travnjaci su dom nekim od najvećih zvijezda životinjskog carstva, ali status zvijezde život im ne čini ništa lakšim. Ove su divljine među najhirovitijim okruženjima na Zemlji u kojima životinje moraju izdržati stalno promjenjivo turbulentno putovanje kroz mraz, vatru, poplave i suše. Danas godišnja doba postaju sve ekstremnija i nepredvidivija. Život je teži nego ikada za divlje životinje prikazane u ovoj epizodi “Negostoljubivog planeta”, uključujući odrasle mužjake slona u borbama za naklonost ženki, ples grabežljivaca i plijena između geparda i gazela duboko u savanama Kenije, i stado bizona koje se bori s mećavom na sjevernoameričkim ravnicama te golem čopor vukova u potjeri za njima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike