Novosti
NEMA VIŠE DISKRIMINACIJE ISTOKA EU

Kraj dvostruke kvalitete proizvoda, cijela će Europa jesti jednaku Nutellu
Objavljeno 18. travnja, 2019.
Europski parlament je većinom potvrdio konačni dogovor EP-a, Komisije i Vijeća o zabrani različite kvalitete proizvoda

Europski parlament u srijedu je potvrdio zakon kojim se zabranjuje različita kvaliteta proizvoda, a ključnu ulogu u naporima da se na istočnoeuropske police prestanu plasirati proizvodi mahom lošije kvalitete odigralo je rumunjsko predsjedanje Vijećem EU-a, izjavila je u srijedu hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.


Europski parlament uvjerljivom je većinom potvrdio konačni dogovor EP-a, Europske komisije i Europskog vijeća o zabrani različite kvalitete proizvoda u EU-u postignut tijekom trijaloga u ožujku.


"Predsjedanje Rumunjske Vijećem EU-a bilo je ključno za okončanje podjele na istok i zapad EU-a, jer je to pitanje stavila visoko na dnevni red", rekla je za Hinu hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan (S&D/SDP), članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane i članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.


Borzan je istaknula da se novim zakonom "prije svega štiti potrošače istočnih zemalja, ali ni zapadni potrošači nisu pošteđeni nepoštene poslovne prakse", objasnivši da su se i u Italiji prodavale hrenovke Wudy lošije kvalitete, kao i u Hrvatskoj, a Nutella je najbolje kvalitete bila u Njemačkoj.
Pritisak lobista

Borzan je s Hrvatskom agencijom za hranu prije dvije godine predstavila rezultate analize kvalitete naizgled istih proizvoda u Hrvatskoj i Njemačkoj. Analiza je pokazala kako je za više od polovine ispitanih proizvoda utvrđena razlika u kvaliteti, ali i da je većina analiziranih proizvoda skuplja u Hrvatskoj.


Odlučeno je kako će se postojeća Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi dopuniti zakonom o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda, a proizvođače će se za kršenje zakona sankcionirati sa do četiri posto ukupnog godišnjeg prometa.


Države članice imat će na raspolaganju godinu dana od dana stupanja na snagu te direktive da ju prenesu u svoje nacionalno zakonodavstvo. Dogovorena je i sigurnosna odredba kojom bi se revizija učinka Direktive trebala provesti u 2022. godini te utvrditi funkcionira li u praksi, istaknula je Borzan.


"Ako proizvođači osmisle inovativne načine da zaobiđu zakon, imat ćemo priliku dodatno postrožiti zakon", dodala je.


Prvotna pozicija Europskog parlamenta je na trijalogu razvodnjena pa ​​​​​​u aneks Direktive o nepoštenoj trgovačkoj praksi nije uvrštena zabrana različite kvalitete proizvoda u zemljama istočne i zapadne Europe, ali se spominje kao nepoštena trgovačka praksa u članku 6. zakona, objasnila je Borzan.


"Strašan utjecaj multinacionalnih kompanija, koje su lobirale na dnevnoj bazi, doveo je do razvodnjavanja teksta u Vijeću. Htjeli smo da se dvostruka kvaliteta proizvoda spominje kao nepoštena trgovačka praksa i u članku 6. zakona i u aneksu zakona. Iako se aneks doima kao dodatak i nešto nevažno, sadržava glavni popis nepoštene trgovačke prakse, koji mogu vidjeti proizvođači, inspektori, pa i potrošači."
Istraživanje kvalitete

Postoje određeni izuzetci primjene prakse, poput poštovanja nacionalnog zakonodavstva ili iskorištavanja dostupnih lokalnih sirovina, odnosno voća i povrća koje se koristi za industrijsku izradu prehrambenih proizvoda, ali će se svako prilagođavanje proizvoda morati potkrijepiti zadovoljavajućim dokazima.


Hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica (EPP/HDZ) u utorak je na plenarnoj sjednici poručila da se podjelom na istok i zapad EU-a podržava "Europa dviju brzina", što smatra nedopustivim.
Paralelno s donošenjem zakona traje i europsko istraživanje kvalitete proizvoda koje provodi Europska komisija, a za koje je osigurano 800.000 eura iz europskog proračuna.


Hina
Komisija prijavila Sloveniju Sudu EU-a 
Europska komisija prijavila je Sloveniju Sudu Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu zbog spora oko kriminalističke istrage slovenske policije u slovenskoj središnjoj banci iz 2016. godine, kad su kriminalisti zaplijenili i dio dokumentacije Europske središnje banke (ECB), koji nije bio predmet istrage.

"Prijava je podnesena Sudu EU-a i sada je u njegovoj nadležnosti da odluči o meritumu slučaja", doznaje se iz Europske komisije, a prenosi u srijedu Slovenska tiskovna agencija (STA). Da će početi sudski postupak protiv Slovenije, Komisija je odlučila u siječnju ove godine.
Usklađivanje sustava
Europski parlament je u utorak velikom većinom glasova usvojio dvije zakonodavne rezolucije kojima se regulira usklađivanje informacijskih sustava zemalja članica EU-a u području policijske i pravosudne suradnje, azila, migracija i granica. Predviđa se uspostavljanje EU portala za pretraživanje.
Strašan utjecaj multinacionalnih kompanija, koje su lobirale na dnevnoj bazi, doveo je do razvodnjavanja teksta u Vijeću