Novosti
MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA

Do kraja mjeseca o ugradnji dizala
Objavljeno 17. travnja, 2019.
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a priopćilo je u srijedu kako do kraja ovoga mjeseca očekuju odgovor Europske komisije o projektu sufinanciranja ugradnje dizala u višekatne zgrade, reagirajući na medijske napise o navodnoj propasti tog projekta.


Ministarstvo ističe da je podržalo inicijativu hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan i umirovljeničkih udruga te održalo nekoliko sastanka s predstavnicima Europske komisije kako bi se u okviru izmjena Operativnog programa Konkurentnost i kohezija uvrstilo i financiranje ugradnje dizala.


Posljednji takav sastanak, navode, održan je u Zagrebu potkraj veljače kada je od strane Europske komisije obećano da će se pisanim putem očitovati na zahtjeve, a prema posljednjim informacijama, odgovor Europske komisije očekuje do kraja ovog mjeseca.


Podsjećaju da tijekom programiranja operativnih programa 2012. i 2013. godine ugradnja liftova nije bila planirana te da je jedina mogućnost ugradnje dizala bila kroz projekte Energetske obnove višestambenih zgrada gdje je, uz promjenu stolarije i izradu fasada, bilo omogućeno prijaviti i ugradnju dizala.


Kroz projekte energetski je obnovljeno 596 zgrada, nitko nije iskoristio mogućnost ugradnje dizala.


"U Hrvatskoj je kroz takav projekt dosad obnovljeno 596 zgrada, no nitko nije iskoristio mogućnost ugradnje dizala, što je isključivo izbor stanara preko njihovih predstavnika", ističu u Ministarstvu.


Opovrgavaju tvrdnje Biljane Borzan da je nekim zemljama poput Češke, Poljske i Slovenije odobren projekt ugradnje dizala. "Riječ je o netočnim informacijama jer ni jedna zemlja članica nema zaseban projekt ugradnje dizala u višekatne zgrade, već se radi o projektima energetske obnove u okviru kojih je moguće ugraditi dizalo. Tako je u Hrvatskoj do sada obnovljeno 775 javnih zgrada te ugrađeno devet dizala i 14 vertikalnih platformi", navode u priopćenju.
Jutarnji list u srijedu je, pozivajući se na neslužbene glasine iz Ministarstva regionalnog razvoja, objavio da je propao projekt sufinanciranja ugradnje dizala u stambene zgrade novcem iz EU-a, te da su u EK navodno skeptični prema ideji sufinanciranja ugradnje dizala. H
Možda ste propustili...

IZBOR PREDSJEDNIKA SDP-a

Grbin i Kolar u drugom krugu

SENZIBILIZIRANJE DRUŠTVA

Borba protiv nasilja nad ženama

NASTAVAK POSLOVANJA

Janaf sklopio nove ugovore