Novosti
MINISTAR GRADITELJSTVA DAO PUNU POTPORU ISTRAŽITELJIMA

Uz načelnika iz Ministarstva graditeljstva, zbog mita su uhićena još tri osumnjičenika
Objavljeno 17. travnja, 2019.

Uz načelnika Sektora za pravne poslove Josipa Bienenfelda, u antikorupcijskoj akciji zbog mita u utorak su uhićene još tri osobe, a svi bi u srijedu prijepodne trebali biti ispitani u splitskom Uskoku, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.


Prema neslužbenim podatcima, uz Bienenfelda su uhićeni i pomoćnik direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu Željko Korica, koji je bio inspektor u Ministarstvu graditeljstva, te poduzetnici Borislav Bašić i Zoran Sikirica.


Nakon uhićenja svi su, kako se doznaje, predani pritvorskom nadzorniku, a nakon ispitivanja u Uskoku tužiteljstvo će odlučiti hoće li pokrenuti istragu i od suca istrage tražiti da im odredi istražni zatvor. Istražitelji sumnjaju da je Bienenfeld primio mito i zauzvrat dvojici investitora sastavio upit za legalizaciju dijela hotela Villa Harmony Bačvice u Splitu. Potom je, kako se doznaje, u ime Ministarstva graditeljstva taj upit pozitivno ocijenio i odobrio legalizaciju dijela hotela. Jutarnji list piše da policija i Uskok terete Sikiricu, člana Uprave tvrtke Špinut, koja je sagradila hotel Villa Harmony na Bačvicama, da je preko bivšega prokurista Špinuta Bašića te Korice, koji je prije bio inspektor u navedenome ministarstvu, s Bienenfeldom dogovorio da mu ovaj u zamjenu za novac pomogne oko legalizacije jednoga dijela hotela.


Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekao je u srijedu u Zadru da daju punu potporu tijelima koja istražuju slučaj korupcije u njegovu ministarstvu te da će - kad dobiju sve informacije - to iznijeti u javnost.


"Dajemo punu podršku tijelima koja istražuju slučaj, dat ćemo sve informacije kad dođe vrijeme, kad stvarno dobijemo sve informacije", komentirao je Štromar uhićenje načelnika sektora za pravne poslove Josipa Bienenfelda u antikorupcijskoj akciji zbog mita.


Na novinarsko pitanje hoće li privođenja otvoriti Pandorinu kutiju jer je Josip Bienefeld načelnik Sektora za pravne poslove u ministarstvu te planira li otvoriti internu istragu i je li imao saznanja o tim događajima, ministar Štromar je odgovorio: "Ministarstvo i dalje radi, Sektor za pravne poslove bio je dio našeg ministarstva, i dalje je dio našeg ministarstva, imamo odlične stručnjake i radit ćemo i dalje kao što smo i do sada, kvalitetno i dobro. Mi surađujemo s tijelima i - kad dobijemo dovoljno informacija - donijet ćemo odluke o daljnjim postupcima. Nisam imao nikakvih saznanja i ne bi bilo nikako dobro za ovu državu da sam imao nekakve informacije od, recimo, DORH-a."
Na novinarsko pitanje smatra li da je nešto sporno u načinu rada zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, ministar Štromar odgovorio je: "Mi smo u koaliciji s HDZ-om, s njima smo i potpisali ugovor, i radimo sve ove projekte koje radimo, pa i ovaj POS. Radimo na izmjenama zakona kako bi našim građanima bilo bolje, i to nam je u fokusu i to će nam biti fokus." H
Možda ste propustili...