Svijet
POZITIVNO GLEDAJU NA BIVŠEG SOVJETSKOG VOĐU

Staljin u Rusiji nikad popularniji
Objavljeno 18. travnja, 2019.
Većina ispitanika diljem Rusije kazala je kako pozitivno gleda na bivšeg sovjetskog vođu Josifa Visarionoviča Staljina i to je najveći postotak u proteklih 20-ak godina, objavio je Levada centar u utorak.

Čak 51 posto ispitanika na Staljina gleda s poštovanjem, obožavanjem ili simpatijom, prema istraživanju najveće ruske agencije za istraživanja javnog mnijenja. To je najveći postotak od 2001., od kada se analizira popularnost bivšeg vođe.

Samo je devet posto ispitanika opisalo svoj odnos prema Staljinu kao antipatiju ili mržnju, a 26 posto je kazalo kako nema nikakve osjećaje prema njemu. Staljin je vladao Sovjetskim Savezom tri desetljeća. Pod njegovom vladavinom krajem 1930-ih vlasti su provele velike čistke koje su uključivale masovna smaknuća.

Dvije godine nakon čistki Sovjetski je Savez napadnut u Drugom svjetskom ratu. Zemlja je izgubila desetke milijuna ljudi. Pobjeda u tom ratu ostaje dubok izvor nacionalnog ponosa za Ruse.

Nakon Staljinove smrti 1953. Sovjetski Savez prošao je razdoblje ograničene liberalizacije i Staljinovi kipovi i drugi aspekti kulta ličnosti uklonjeni su. H
Možda ste propustili...

68-GODIŠNJI RICK ALLEN

Škotski alpinist nova žrtva K2

EUROPSKA UNIJA ŠALJE POMOĆ TURSKOJ

Borba protiv katastrofalnih požara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SCHMIDT PREUZEO DUŽNOST VISOKOG PREDSTAVNIKA U BIH

Napredak moguć jedino kroz samokritički pristup prošlosti

2

VELIKA BRITANIJA PONOVNO OTVORILA SVOJE GRANICE

Zagrljaji i suze na Heathrowu

3

GRČKA

Najgore vrućine od 1987. godine