Sport
ČETVRTFINALE NOGOMETNE LIGE PRVAKA

Ajax izbacio i Juventus, čarobni Messi “riješio” Manchester United
Objavljeno 17. travnja, 2019.

Ajax i Barcelona prvi su polufinalisti Lige prvaka nakon impresivnih izdanja u uzvratnim susretima četvrtfinala. Nizozemci su u Torinu nadigrali i pobijedili Juventus sa 2:1 te tako nakon 22 godine prvi put izborili mjesto među najbolje četiri europske momčadi, dok je Barcelona za svoje prvo polufinale od 2015. sa 3:0 slavila protiv Manchester Uniteda.

"Kopljanici" su već u prošlom kolu, izbacivanjem trostrukog uzastopnog prvaka Real Madrida, najavili kako ponovno imaju momčad sposobnu za najveće dosege, no opet su im rijetki vjerovali protiv Juventusa. Pogotovo nakon 1:1 u Amsterdamu gdje nisu iskoristili svoju nadmoć, ali to nije obeshrabrilo ajaksovce koji su, pogotovo u drugom poluvremenu, potpuno nadigrali talijanskog prvaka.

 

- Nevjerojatno je da jedna momčad iz Nizozemske ovako pokaže svijetu što može napraviti. Učinili smo to na Bernabeuu, napravili smo to i protiv Bayerna, a i sada protiv Juventusa. To je nevjerojatno, imamo toliko potencijala u momčadi, a još smo uvijek vrlo mladi i vidite da rastemo svaku utakmkci. Možemo li do kraja? Izbacili smo već dva favorita i sve je moguće - izjavio je 19-godišnji kapetan De Ligt, strijelac pobjedničkog pogotka koji će svojom izvedbom samo dodatno rasplamsati licitaciju. Nizozemci su u osmini finala prvo prekinuli vladavinu Reala, a sada i Ronalda, koji je "kraljevski" klub ljetos zamijenio Juventusom. Iako je Portugalac napravio svoje, zabio je u oba susreta, to nije bilo dovoljno za nastavak pohoda na novu europsku krunu, pa i ne čudi kako nizozemski mediji slave sa zaključkom kako je "totalni nogomet bio učinkovitiji od Ronalda."

- Ajax je apsolutno zaslužio pobjedu, pogotovo u drugom poluvremenu. Imali su malo sreće kod izjednačenja, no bili su vrlo dobri nakon odmora. Sjajna su momčad i nemam što zamjeriti svojim igračima - rekao je nakon ispadanja trener Juventusa Allegri, koji je potvrdio da će i sljedeće sezone voditi "staru damu".

Nasrtaj Smallinga na Messija na Old Traffordu kao da je dodatno "napalio" sjajnog Argentinca koji se na Camp Nouu poigravao s gostujućom obranom. Postigao je prva dva pogotka, svoje prve u četvrtfinalu Lige prvaka nakon šest godina, te je s deset golova ostao sam na vrhu liste strijelaca ove sezone. M. Unitedu jedina utjeha može biti to što je ovo bilo jedno od Argentinčevih izdanja kada djeluje kao da nije s ovog svijeta.

 

- Bilo je spektakularno, ovo je naše pravo lice. U prvih pet minuta bili smo pomalo nezagrijani i nervozni, ali potom smo zabili pogotke i nakon toga pružili spektakularno izdanje - izjavio je Messi.

Ivan Rakitić odigrao je cijeli susret te je na njemu sviran i kazneni udarac, koji je nakon pregleda VAR-om sudac Brych ipak poništio. To nije utjecalo na četvrto uzastopno slavlje Barce protiv M. Uniteda te produžetak rekordnog niza od 31 utakmice bez europoraza na Camp Nouu.

Rezultati polufinala Lige prvaka: Juventus - Ajax 1:2 (Ronaldo 28; Van de Beek 34, De Ligt 67). Ukupno 3:2 za Ajax.

Barcelona - Manchester United 3:0 (Messi 16, 20, Coutinho 61). Ukupno 4:0 za Barcelonu. G. Roguljić

Goran Roguljić
Solskjaer: Barcelona je na nekoj drugoj razini
Rashford je u prvoj minuti zatresao gredu, M. United je pritiskao u uvodnim minutama, no sve potom bilo je na strani domaćina pa menadžeru “crvenih vragova” Solskjaeru nije bio problem priznati da još nisu na toj razini.

- Ova je Barcelona na razini na koju mi tek trebamo stići i čeka nas puno posla. Ako želite rezultat, morate imati pravu izvedbu. Stvorili smo solidne prilike u prvih 15 minuta, ali je onda Messi pogodio donji kut. Moram to reći, on je vrhunska klasa koja čini razliku. On i Ronaldo najbolji su igrači posljednjeg desetljeća i u ovom je susretu pokazao svoju kvalitetu.
Ernesto Valverde

trener Barcelone

- Messi nas uvijek vadi iz neizvjesnih situacija. Odigrao je sjajno, a njegovi su golovi promijenili tijek susreta. Ali neću se ispričavati našim suparnicima zato što mi imamo Messija, a oni ne.
Najčitanije iz rubrike