Osijek
MANIFESTACIJA “NAJVEĆE USKRSNO GNIJEZDO NA SVIJETU 2019.”

Na Veliki petak počinje
gradnja gnijezda površine
od 280 četvornih metara
Objavljeno 17. travnja, 2019.

Najveće uskrsno gnijezdo na svijetu, već tradicionalna osječka specifičnost i atrakcija, i ove će godine, točnije na Veliki petak, 19. travnja, zauzeti veći dio Trga Ante Starčevića.

Osim po svojoj veličini, kojom bi se lako moglo uvrstiti u Guinnessovu knjigu rekorda, da taj postupak nije prilično kompliciran i skup, osječko je uskrsno gnijezdo specifično i po tome što nije instalacija koju prolaznici mogu samo promatrati, već se u njemu svake godine rado igraju brojni osječki mališani.

Gradnja gnijezda, prema riječima Željka Pavkovića, koordinatora projekta "Najveće uskrsno gnijezdo na svijetu 2019.", počet će u prijepodnevnim satima petka, 19. travnja, dok je svečano otvaranje manifestacije u subotu prijepodne. Priliku da vide gnijezdo, u njemu se fotografiraju ili zaigraju, građani i gosti Osijeka imat će sve do ponedjeljka, 22. travnja.

- Ova manifestacija prvenstveno veseli naše najmlađe sugrađane, oni su ti koji u njoj najviše uživaju. Kao i uvijek, nastojat ćemo bar malo povećati dimenzije gnijezda u odnosu prema prošloj godini, no svakako će to i dalje biti najveće gnijezdo na svijetu, s površinom od 280 četvornih metara i promjerom od 20-ak metara. Kao i svake godine, bit će napunjeno velikim šarenim jajima od striropora te dječjim rukotvorinama iz svih osnovnih škola grada Osijeka. Pozivam sve građane, posebno one najmlađe, da nam se pridruže u još jednom slavljenju Uskrsa na osječki način - poručio je Pavković.

Naravno, proslava Uskrsa na Trgu Ante Starčevića ne bi bila potpuna bez Motozeka. I oni će tradicionalno biti dio obilježavanja najvećeg i najstarijeg kršćanskog blagdana. Njihov dolazak na trg očekuje se u 10.30 sati.

- Motozeke su neizostavan dio ove proslave, oni su nešto što je prethodilo tradiciji izgradnje najvećeg uskrsnog gnijezda - istaknuo je Stjepan Čuraj, predsjednik organizacijskog odbora ove manifestacije i saborski zastupnik HNS-a, dodavši da je prije pet godina postojala inicijativa da se gnijezdo uvrsti u Guinnessovu knjiga rekorda, međutim, zbog kompliciranih odredbi te visokih troškova organizacije od toga se odustalo.

- Ono što je puno ljepše i važnije od Guinnessove knjige rekorda je mnoštvo ljudi, prije svega djece, koja uživaju u ovoj manifestaciji. Gnijezdo je s vremenom postalo i jedan od simbola grada Osijeka i to je nešto na čemu ćemo kao organizatori ovog događaja uvijek inzistirati - poručio je Čuraj.
I. Alilović
Priliku da vide gnijezdo, u njemu se fotografiraju, građani će imati sve do ponedjeljka, 22. travnja
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike