Osijek
U TVRĐI PREDSTAVLJEN PROJEKT “OSIJEK FREE WIFI”

Uređaj osječke tvrtke omogućava brzinu interneta 200 Mbit-a u sekundi
Objavljeno 18. travnja, 2019.
Iako je grad na Dravi već godinama pokriven sustavom "Bežični Osijek", koji na mnogim javnim površinama građanima omogućava izravan pristup internetu, veliki je napredak u tom pogledu označen jučer na predstavljanju novog, hvalevrijednog projekta u Tvrđi. Naime, projekt "Osijek free WiFi" donosi nadogradnju i proširenje postojećeg lokalnog bežičnog sustava, a nakon dovršene prve faze, koja se odnosi na postavljanje najmodernije tehnologije na područje Tvrđe i Donjeg grada, slijedi proces pokrivanja besplatnim bežičnim internetom i ostalih frekventnih točaka u Osijeku.

- Iznimno smo zadovoljni što je dovršena prva faza ovog projekta u vrijednosti od oko 100.000 kuna, dok su već osigurana i sredstva za drugu fazu, za koju je namijenjeno oko 150.000 kuna, jer planiramo do kraja godine objaviti natječaj i izabrati izvođača radova koji će bežični internet dovesti u središte grada, na Trg slobode, Trg Ante Starčevića i kompletnu šetnicu, odnosno promenadu uz rijeku Dravu - rekao je u sklopu predstavljanja projekta "Osijek free WiFi" na Rondelu hrvatskih velikana Željko Požega, predsjednik Gradskog vijeća, koji je naglasio kako će s dovršetkom druge faze Osijek najvjerojatnije biti prvi grad u Hrvatskoj s najboljom pokrivenošću i najvećom brzinom bežičnog interneta.

- Budući da je riječ o nadogradnji i proširenju već postojećeg i pomalo zastarjelog sustava, bilo je potrebno napraviti neke infrastrukturne promjene, od kojih se posebno ističe povećanje brzine interneta, koja sada na novom sustavu iznosi 200 megabita u sekundi. Također, bilo je nužno zamijeniti i kompletnu opremu kako bismo građanima omogućili brz i kvalitetan pristup internetu - kazao je Domagoj Klobučar, viši savjetnik iz Odsjeka za informatiku Grada Osijeka, a Željko Požega otkrio je kako je na natječaju za izvođača radova pobijedila upravo osječka tvrtka, odnosno "osječka pamet".

Riječ je o tvrtki Crisis Innovation Lab, koja je svoj izvorni proizvod - MeshPoint.One - postavila na devet lokacija, odnosno stupova u Tvrđi i Donjem gradu, omogućavajući tako brzi bežični internet sugrađanima.

- Nama je ovo bio veliki izazov, jer smo primjerice u Tvrđi, koja se ubraja u kategoriju spomenika nulte kategorije, morali sve napraviti u skladu sa zahtjevima restauratora, bez ikakvih tehničkih zahvata i bušenja stupova. Tako smo osmislili poseban prihvat za stup, koji ne zadire u njega, niti ga oštećuje, a ujedno je, sa samim uređajem, estetski privlačan - rekao je Valent Turković, direktor tvrtke Crisis Innovation Lab, koji je pobliže prikazao sam proizvod i naglasio da je njegova realizacija bila moguća prvenstveno zbog tehnike 3D printanja, s pomoću koje je sve rađeno po mjeri. Iako su za realizaciju tog projekta trebala "samo" tri mjeseca, Turković otkriva kako njegova tvrtka proizvode za WiFi internet razvija već više godina, dok uz postavljanje uređaja nudi i nadzor te održavanje cjelokupnog bežičnog sustava.

- Imamo ugovorene poslove diljem Hrvatske, s obzirom na to da je krenuo europski projekt WiFi4EU, koji općinama i gradovima omogućava razvoj bežične mreže kroz sufinanciranje sredstava u vrijednosti od 15.000 eura za deset uređaja - podsjetio je Turković, informativno zaključujući kako pokrivenost WiFijem ne znači besplatan internet za građane u stanovima i kućama, nego je usmjeren prvenstveno korištenju na frekventnim javnim površinama. M. Mandić
100

tisuća kuna utrošeno u prvu fazu projekta “Osijek free WiFi”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike