Osijek
TROŠKOVI ZA ČETVEROČLANU OBITELJ

Za uskrsno blagovanje prosječno 550 kuna
Objavljeno 18. travnja, 2019.
Cijene uobičajenih sastojaka uskrsnog doručka i ručka nisu se značanije promijenile u odnosu prema prošloj godini

Za blagovanje u skladu s tradicijom u Velikom tjednu osječka će četveročlana obitelj izdvojiti u prosjeku 550 kuna. U usporedbi s prošlogodišnjim cijenama relevantnih proizvoda one su gotovo identične. Ipak, nešto su jeftinija jaja i povrće, a nešto skuplja (morska) riba.

Za mnoge najdraži obrok u godini – uskrsni doručak - stajat će oko 80 kuna, blagdanski ručak između 140 i 190 kuna. Podatci su to izvedeni iz aktualnih cjenika četiriju trgovačkih lanaca za 25 osnovnih proizvoda koje će za uskrsno blagovanje kupovati gotovo svaka obitelj.

Na Zeleni četvrtak, u skladu sa slavonskom tradicijom, Osječani će svoje obroke bazirati na zelenju. Tako će se na trpezama naći uglavnom špinat, uz koji se običavaju poslužiti jaja na oko, povrtni omlet, ili kruh u jaju. Cijena pola kilograma svježeg špinata kreće se oko 12 kuna, dok se u trgovačkim centrima karton jaja od deset komada može kupiti već za osam kuna. Tako će na Veliki četvrtak ručak za četveročlanu obitelj stajati nešto više od 30 kuna.

S obzirom na to da su Veliki petak i Velika subota dani posta, stanovnici istočne Hrvatske u ove dane najčešće poslužuju fiš-paprikaš, prženu ribu uz koju se jede krumpir salata, i/ili pak varivo od graha bez mesa. Ako za jedan posni ručak posluže ribu, Osječani će potrošiti u prosjeku 60 kuna. Naime, dok se cijena filea oslića kreće u prosjeku oko 50 kuna za kilogram, za kilogram svježeg šarana potrebno je izdvojiti oko 25 kuna. Druga varijanta posnog ručka znatno je jeftinija - kada se na stol servira posni grah, potrošit će ne više od 15 kuna.

Svakako najveći dio budžeta za hranu u Velikom tjednu pripada Uskrsu. Tradicionalni doručak koji se na stol stavlja iz posvećene košare, četveročlanu će obitelj stajati 85 kuna. Poslužuje se najčešće kuhana rolovana šunka čija se cijena kreće do 30 kuna za kilogram, desetak kuhanih jaja koja se mogu nabaviti za osam kuna po pakovanju od 10 komada te mladi luk, rotkvica i neizostavnog hrena. Mladi luk i rotkvice mogu se kupiti ove godine već za za tri kune po vezici, a hren po 18 kuna za kilogram, ili kao gotovi umak u teglici od 150 grama već za četiri kune. Blagdanski se ručak može pripremiti za 140 do 190 kuna, ovisno o izboru mesa, s obzirom na to da Slavonci najradije za Uskrs služe janjetinu ili svinjetinu. Naime, kilogram odojka košta oko 30 kuna, a janjetine oko 55 kuna. Tu su i razne salate, od francuske koja se gotova u pakiranju od 500 grama može kupiti već za 22 kune, do kristal salate ili salate puterice čija se cijena kreće oko pet kuna po glavici. Po osobi pola kilograma mesa, plus prilozi, umaci, salata, juha, kruh i lako se dođe do 140, odnosno 190 kuna.

Oni koji budu umjereno nazdravljali za blagdanskim stolom i pri tomu otvorili po jednu butelju crnog i bijelog vina, potrošit će u najjeftinijoj varijanti oko 40 kuna, a u prosjeku dodatnih 100 kuna. Na boju i naljepnice za jaja potrošit će se još dvadesetak kuna.

Ivana Solar
Za slatko stotinjak kuna
Za ručak valja nadodati još stotinjak kuna, a toliko je potrebno i za sastojke za po jedan voćni i jedan kolač s orasima. Uz napomenu kako većina trgovačkih lanaca na akcijskoj prodaji trenutačno ima orašaste plodove prema iznimno pristupačnim cijenama. Tako se kilogram očišćenih oraha može kupiti za 39 kuna, a kilogram lješnjaka ili badema već za 55 kuna. Povoljno se mogu kupiti i velika pakiranja čokolade za kuhanje, primjerice pakiranja od 500 grama za samo 13 kuna te velika pakiranja od pet kilograma bijelog brašna već za 14 kuna.
Marija Z.

umirovljenica

Za Uskrs mi dolaze dvije kćeri, zetovi i unuci. Od Božića pomalo odvajam sa strane kako bismo se mogli fino počastiti i veselo družiti za blagdanskim stolom. Cijela se obitelj tome neizmjerno veseli.
Najčitanije iz rubrike