Osijek
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Kroz LAG-ove i mjesni odbori do sredstava iz fondova Europske Unije
Objavljeno 18. travnja, 2019.
Vijećnici Gradskog vijeća Grada Osijeka odradili su jučer poslijepodne još jednu, netipičnu, sjednicu. Okupili su se Tvrđi, u dvorani u Kuhačevoj 9, a na dnevnom redu bila je samo jedna točka, podijeljena u tri djela. Vijećnici su, naime, dali suglasnost na odluke o provedbi ulaganja na području Grada Osijeka, a na natječajima koje su raspisali LAG-ovi - lokalne akcijske grupe. Tako je na natječaj LAG-a Vuka - Dunav Mjesni odbor Sarvaš prijavio projekt opremanja dječjeg igrališta; na natječaj LAG-a Baranja Mjesni odbor Podravlje nominirao je projekt energetske obnove društvenog doma u Podravlju. Naposljetku, isti mjesni odbor nominirao je i opremanje parka kod zoovrta u Tvrđavici na natječaj LAG-a Baranja. Prijave su iz mjere Potpora za ulaganja u društvenu infrastrukturu i proširenje lokalnih temeljnih usluga odnosno Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Ili, jednostavnije - podizanje kvalitete svakodnevnog života.

U sva tri slučaja 80 posto vrijednosti sufinancirano je iz fondova EU-a, preostalih 20 posto vrijednosti projekta udio je Grada Osijeka i ta su sredstva osigurana u ovogodišnjem proračunu.

No za sve tri nonimacije kao sastavni dio dokumentacije potrebna je i suglasnost predstavničkog tijela na čijem se području provode projekti, pa je to isključivi razlog zašto je te odluke Željko Požega, predsjednik Gradskog vijeća, uvrstio na dnevni red. D. Kuštro
Za valjanu prijavu potrebna je suglasnost predstavničkog tijela na čijem se području provode projekti
DISKRIMINACIJA PRIGRADSKIH NASELJA
Gradski vijećnik Kristijan Šimičić nakon sjednice održao je kratku konferenciju za novinare - predložio je izmjenu, kako je rekao, “birokratskog ograničenja”. Naime, mjesni odbori Višnjevac i Tenja, pa i Čepin, s obzirom na to da imaju više od 5000 stanovnika, ne mogu povući ova sredstva iako su članovi LAG-a. “Apeliram da se reagira prema nadležnom ministarstvu kako bi se ukinula ta diskriminatorna odluka”, rekao je Šimičić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana