Osijek
OSJEČKA BREAK DANCE SCENA

Mnogi se klinci nadaju nastupu na OI-ju u Parizu
Objavljeno 18. travnja, 2019.
Iako Osijek nije urban kao prije, break dance, još uvijek živi zahvaljujući školama za djecu

Plešu ga žene, muškarci, djeca, osobe s invaliditetom, pa čak i umirovljenici, jer omogućava improvizaciju i kreativnost u korištenju pokreta, s naglaskom na plesnom stilu i ritmu. Naravno, riječ je o break danceu, plesu koji se zbog svoje atraktivnosti nedavno pronašao i na popisu Međunarodnog olimpijskog odobora, pa bi, prema svim predviđanjima, u natjecateljskom smislu trebao debitirati upravo na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu. Tome se uvelike raduje i osječka break dance scena, predvođena Armandom El-Hag Hassanom, predsjednikom udruge Hip-Hop Osijek, koja je dio svjetskog "pokreta" Original Skillz Crew. Uz organizaciju natjecanja i događanja, poput onoga na Pannonian Challengeu, raznim aktivnostima konstantno nastoji najmlađe naraštaje uvesti u svijet ovog popularnog plesa.

- Iako Osijek nije toliko urban kao prije, B-Boying, komercijalno zvan break dance, još uvijek živi zahvaljujući školama za djecu lokalnih brejkera koje u svojoj udruzi vodi Domagoj Jurković, poznatiji kao 2nd Blind, dok Tin Majdandžić, poznatiji kao B-Boy Raziel, isto radi u Plesnom studiju Shine. Uz njih B-Boying uči i usavršava četrdesetak osječkih klinaca, od kojih se neki nadaju i nastupu na Olimpijskim igrama za pet godina - ukazuje Armando, podsjećajući na to kako je krajem prošle godine na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu održano probno natjecanje u break danceu, gdje su se iskazali plesači iz Rusije, Francuske i Japana, koji će se zacijelo boriti za tron i u Parizu, etabliranom središtu urbane kulture.

No, ne treba još otpisati niti mlade Osječane, među kojima se sada ističe Borna Horvat, umjetničkog imena Gouzilla B-Boy, koji će ovoga lipnja nastupiti i na Original Skillz Jamu u sklopu 20. Pannonian Challengea, gdje će fokus, ali i najveća konkurencija biti upravo u najmlađoj kategoriji.

- Na prošlogodišnjem je Pannonian Challengeu nastupilo petnaestak profesionalnih plesača iz Mađarske, Austrije, Srbije, Slovenije i Hrvatske, dok je svoje vještine odmjerilo i desetak djece. Upravo nas je to natjecanje najmlađih posebno oduševilo, pa smo Original Skillz Jam ove godine odlučili i formalno usmjeriti ponajprije njima, pa će se uz Hip-Hop i Graffiti jam održati i "battle", odnosno plesna borba mladih jedan na jedan - otkriva Armando El-Hag Hassan, koji se break danceom bavi već petnaestak godina, pa najbolje zna da samo najmlađi mogu podići osječku break i hip-hop scenu na višu razinu.

Marko Mandić
Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike