Regija
VUKOVARSKO VELEUČILIŠTE

U planu su novi studiji, fokus na STEM području
Objavljeno 18. travnja, 2019.
Otvorenje Studentskog doma i buduće preseljenje Veleučilišta u novi objekt znatno podižu standard
VUKOVAR - Na Veleučilištu "Lavoslav Ružička" u Vukovaru ove je pedagoške godine upisano 850 studenata.Najatraktivniji i najtraženiji je stručni studij fizioterapije, a imaju i još dva stručna studija, upravni i studij trgovine. Također imaju i specijalistički diplomski studij preventivne fizioterapije kao nastavak stručnoga studija. Dekan, dr. sc. Željko Sudarić ističe kako rade i na projektu nastavka preostala dva, jer popriličan broj završenih studenata želi nastaviti obrazovanje u Vukovaru.- Radimo na pokretanju novih studijskih programa, pri čemu smo fokusirani na STEM područje. U pregovorima smo s Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu, s naglaskom na program primijenjene informatike. Dio bi njihovih nastavnika dolazio u Vukovar održavati nastavu, a mi bismo uključivali i stručnjake iz popularnih informatičkih tvrtki, s obzirom na to da nam 30 posto nastave mogu odrađivati upravo stručnjaci - rekao je Sudarić, dodajući kako suradnjom sa stručnjacima iz različitih područja pripremaju studente za izlazak na tržište rada. Imaju niz partnera, uključujući poduzeća, gradske tvrtke i Grad Vukovar, a na temelju ugovora s vukovarskom bolnicom studenti fizioterapije u njoj odrađuju stručnu praksu.

- Preko Erasmus+ programa imamo tri studenta iz Finske. Kažu da je ta država vodeća u obrazovanju, pa kada nas netko izabere za stručno osposobljavanje, to znači kako uistinu vrijedimo. Tjedan dana smo imali predavače iz Finske, a kontinuirano na stručnom usavršavanju imamo studente iz Srbije i BiH, kao što i naši nastavnici i studenti odlaze u druge zemlje - naglasio je dekan, pojašnjavajući kako na taj način uspostavljaju međunarodnu suradnju i ulažu u djelatnike.

Gradnjom Studentskog doma Leopold i njegovim otvorenjem u studenome prošle godine, dobili su mogućnost privlačenja studenata iz cijele Hrvatske, a želju za studiranjem u Vukovaru izrazili su i Hrvati iz Vojvodine.

- Dom je kapaciteta 108 smještajnih jedinica. U njemu studenti imaju najbolji mogući studentski standard, izvrsno opremljene klimatizirane sobe s minikuhinjom, na krovu je solarna elektrana i mogu koristiti električne bicikle. U procesu je izrada projekta za gradnju studentskog restorana i sportskih igrališta u okviru postojećega kompleksa - istaknuo je Sudarić, rekavši kako troškove izrade projekta pokriva Fond za obnovu i razvoj Vukovara.

Obnovom Radničkog doma u Borovu naselju Veleučilište će dobiti svoj prostor. Projektom je dovršetak svih radova planiran u 2021. godini.

- Studentima ćemo, uz novu infrastrukturu, osigurati i najbolji standard u smislu opreme laboratorija, informatičkih kabineta te nove knjižnice i prostora za fitness - najavio je.

Dragana Korpoš
850

studenata u tri stručna studija i specijalističkom diplomskom studiju preventivne fizioterapije
Sportska udruga najbolji im je promotor
Dekan je naglasio kako je Sportska udruga studenata, čiji je voditelj prof. Dražen Pejić, najbolji promotor Veleučilišta i svake godine iznjedri pojedince i ekipe koji uspješno nastupaju na razini RH, ali i izvan nje. “Košarkaši će na ljeto ići na Europsko prvenstvo u Portugal. Nedavno su završile kvalifikacije za studentsko prvenstvo RH i nastup su izborile odbojkašice. Imamo zapažene rezultate šahista, tenisača i stolnotenisača, a prije nekoliko dana naša je studentica na velikom krosu u Zagrebu osvojila treće mjesto”, rekao je Sudarić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike