Regija
NAJISTOČNIJA ŽUPANIJA - NOVI PROLJETNI HOT SPOT

Turistički brend pod nazivom “Srijem i Slavonija” i novim sloganom “Protkani zlatom”
Objavljeno 18. travnja, 2019.
VUKOVAR, ZAGREB - Hologrami i proširena stvarnost, dvorci Eltz i Odescalchi u Vukovaru i Iloku, priča o Orionu u Vinkovcima, vožnja Dunavom i hrastove šume, promatranje ptica u Nijemcima, posjet Starom podrumu i obiteljskim vinarijama na Iločkoj vinskoj cesti i najfinija hrana na svijetu – najistočnija hrvatska županija novi je proljetni hot spot!Uvod je to u prezentaciju Slavonije i Srijema, destinacije s kojom se, korak po korak, nastoji upoznati cijelu Hrvatsku, a upravo je to ovih dana učinjeno u Zagrebu.

Zlatna boja
Ispričana je tako u hrvatskoj metropoli priča o nobelovcu Lavoslavu Ružički, koji odnedavno dočekuje goste u rodnoj kući u Vukovaru, ban Josip Šokčević dočekuje ih u Gradskom muzeju u Vinkovcima, kralj Nikola Iločki u kuriji Brnjaković u Iloku, a što je moguće zahvaljujući hologramima koji, prvi put u Hrvatskoj, oživljuju povijesne osobe. To međutim nije i jedina novost u Srijemu i Slavoniji, a riječ je o novom vizualnom identitetu u zlatnoj boji, koja je oduvijek simbolizirala istok Hrvatske, i koji modernim pristupom povezuje sve turističke zajednice na području Vukovarsko-srijemske županije.

- Zlatna boja sunca, klasja, kukuruza, suncokreta, grožđa uhvaćenog u čaši, lišća, nošnji i dukata, uz inspiraciju djelima Vinkovčanina Alberta Kinerta, jednog od najvećih hrvatskih ilustratora i grafičara, rezultirali su novim vizualnim identitetom.

Vukovarsko-srijemska županija postaje turistički brend pod nazivom "Srijem i Slavonija" i sloganom "Protkani zlatom" - istaknula je Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, na prezentaciji turističke ponude održanoj u zagrebačkom Muzeju Mimara.

Bogata tradicija
Kako je istaknuto, hologrami, proširena stvarnost i novi vizualni identitet dio su aktivnosti turističkog projekta "Virtualni i kulturni turizam ViCTour", sufinanciranog sredstvima Interreg IPA programa Hrvatska – Srbija 2014. – 2020. Od 920.000 eura ukupne vrijednosti, Vukovarsko-srijemska županija kao nositelj projekta sudjeluje s 280.000 eura. Na proljetnom druženju u Zagrebu predstavljena je i raskoš srijemskog stola, a delicije su u Zagreb stigle iz iločkog hotela "Dunav", koji je prvi u Slavoniji dobio Michelinovu preporuku! Spojili su tradicionalno i moderno i lokalne namirnice pripremili na malo drukčiji način, u fingerfood varijanti, a iz najistočnijeg grada stigle su u glavni grad i jagode i vina.

- Moderna ponuda u kombinaciji s bogatom tradicijom, kulturnom baštinom i atraktivnom prirodom, kao i poznata gostoljubivost, vrhunska vina i hrana, i čak 8000 godina života na ovom prostoru, s inovativnim sloganom "osam tisuća ljepota, razlog su više da ovog proljeća posjetite Srijem i Slavoniju i doživite najmanje osam tisuća osmijeha" – zaključila je Bušić Srpak.

Sanja Butigan
PAŠTETA OD RIJEČNE RIBE, ŠNENOKLE
- Uz kuhanu šunku i pečene kobasice, kulen, kulenovu seku, slaninu, polutvrde sireve, poslužili smo šarene roladice s paštetom od riječne ribe, špinatom i krem-sirom, a pripremili smo i pogačice sa sirom i čvarcima, masnu pogaču, kanapee s kosanom masti... Za desert pak šarene kolačićie i tradicionalne šnenokle kako su ih pripremale naše bake, ali poslužene na moderan način - rekla je Željka Kovčalija, vlasnica hotela “Dunav” u Iloku. Među vrhunskim vinima bila su ona Iločkih podruma, PZ-a Trs i poznatih iločkih vinara Buhač i Čobanković.
Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike