Regija
VALPOVAČKI HDZ:

Nećemo glasati za kredit a da ne znamo za što je
Objavljeno 18. travnja, 2019.
VALPOVO - O najnovijim događanjima na političkoj sceni Valpova, razlozima odgađanja posljednje sjednice Gradskog vijeća te odnosu gradonačelnika Matka Šutala prema većini u Vijeću progovorili su na konferenciji za novinare GO HDZ-a Valpova, nazvanoj "Treba li gradonačelniku Gradsko vijeće?", predsjednik Antun Katalenić te predsjednik Gradskog vijeća Valpova, Dejan Pisačić.

- Ovakav naziv konferenciji smo dali jer si već dugo vremena i mi postavljamo to pitanje. Naime, u pola mandata novog gradonačelnika komunikacija između njega i većine u Gradskom vijeću vrlo je loša i zabrinjavajuća. Postoji samo jedna strana, koja zahtijeva, a druga strana mora ispunjavati gradonačelnikove želje - ustvrdio je Katalenić ponovo naglasivši da je ideologija HDZ-a "u Valpovu bila i ostala razvoj i prosperitet grada".

On je objasnio i kako je prošla sjednica Gradskog vijeća odgođena zbog toga što gradonačelnik većini u Gradskom vijeću na zahtjev HDZ-a i koalicijskih partnera nije htio dostaviti četvrtu razinu proračuna, koji bi detaljnije razjasnio gdje je utrošen novac iz gradske blagajne, a u rebalansu proračuna dominirale su dvije točke - o jednom kratkoročnom kreditnom zaduženju od tri milijuna kuna i jednom dugoročnom kreditu od 14 milijuna kuna.

- Dugoročno zaduženje od 14 milijuna kuna namijenjeno je za projekte i oni nikada nisu bili sporni, i HDZ će ih s koalicijskim partnerima uvijek podržati jer velika većina njih pripremana je u ranijem mandatu. Međutim, prema financijskoj situaciji u Gradu u 2018. godini, Valpovo je, prije svega zaslugom nove porezne reforme, dobilo 11 milijuna kuna više izvornih prihoda, a manjak koji je preuzela nova gradska vlast iznosio je 4,5 milijuna kuna. Usprkos svemu tome, trenutačno zaduženje Grada iznosi gotovo 8 milijuna kuna. Ove godine u gradsku blagajnu slit će se 14 milijuna kuna više, i uz sve to gradonačelnik traži od nas da dižemo ruku za dio kredita čiju namjenu ne znamo. Gradonačelnik ne želi komunicirati s većinom u Vijeću, što je žalosno i ponižavajuće za sve građane kojima treba objasniti zbog čega će se zadužiti i u što će se potrošiti 3 milijuna gradskog novca, a ne tek uz kratko objašnjenje da je to za "premošćivanje jaza" te uz uvrede i prijetnje, što nikako ne možemo prihvatiti - rekli su čelnici valpovačkog HDZ-a, koji se nadaju da će se novonastala kriza razriješiti do 25. travnja, za kada je zakazana nova sjednica. L. Aničić
Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike