Regija
TEČAJ ZA VLASNIKE PASA

Psima ne možemo lagati, oni znaju kako se uistinu osjećamo
Objavljeno 18. travnja, 2019.
Cilj tečaja je da vlasnik sam odgoji svog psa kako ga ne bi morao dati drugome na odgajanje i "dresuru"
VINKOVCI - Odmah nakon Uskrsnog ponedjeljka, u utorak, u Parku za pse u Kanovcima počinje 5. tečaj osnove poslušnosti pasa u organizaciji Kinološkog športskog kluba Cibalia Vinkovci, popularno nazvan Tečaj za početnike: Novi trikovi, koji vodi Stipo Stanković, predsjednik Cibalije, iskusni, licencirani instruktor i savjetnik za ponašanje pasa. Utorkom i četvrtkom s početkom u 18 sati, u dvanaest termina, vlasnici će pasa učiti kako pravilno postaviti i koristiti opremu, kako držati povodac, dovesti psa u osnovni položaj, kako uspostaviti kontakt vodiča i psa, o pravilnoj reakciji na ime, izvodit će vježbe "lezi", "sjedi", "dođi", učit će o pravilnom hodu pasa uz vlasnika te o kompletnoj socijalizaciji za izložbene pse jer bez obzira na to hoće li pas ići na izložbe ili ne, te su vježbe nužne kako bi se pas primjereno ponašao izvan svog prostora i pri susretu s drugim ljudima i drugim psima.
- Naš je cilj da vlasnik na pravilan način, uz stručne naputke, sam odgoji svog psa kako bi njime mogao vladati. A ono što stalno ističemo to je nužnost ustrajnog samostalnog rada sa psom. Sve što radimo na tečaju, svaku vježbu, potrebno je ponavljati izvan tečaja dok nismo sigurni da ju je pas usvojio. Uz ustrajan i pravilan rad i strpljenje, rijetko koji pas neće naučiti ono čemu ga učimo - ističe voditelj tečaja Stipo Stanković, koji se kinologijom bavi već 35 godina. Vlasnik je svih kinoloških licenci, među kojima i glavne - instruktora za rad sa psima, pohađao je seminare u Belgiji i Slovačkoj, izbornik je hrvatske reprezentacije za pasminu belgijski ovčar, a u policiji je odškolovao tri policijska psa.


Park u Kanovcima i služi za vježbanje i pripreme pasa koji sudjeluju na natjecanjima i za stručni rad sa psima kućnim ljubimcima i njihovim vlasnicima, a na raspolaganju je i svim građanima koji mogu s ljubimcem doći i slobodno ga pustiti na istrčavanje u sigurnom ograđenom prostoru bez straha da će istrčati pred automobil, nekoga uplašiti ili možda pobjeći.


Stanković podsjeća kako je kroz pet ciklusa obuke (u utorak počinje 6. ciklus) prošlo 59 polaznika, tečaj se održava dva puta godišnje, u proljetnom i jesenskom terminu, i namijenjen je za sve uzraste pasa.
- Sigurno se mnogi pitaju zašto su psi agresivni, pogotovo kada se u medijim često donose priče o napadima pasa na ljude, nekada i s tragičnim posljedicama. Valja reći kako postoji dominantna agresija, agresija povezana sa spolnim nagonom, povezana sa strahom, teritorijalna agresija, agresivnost zbog hrane ili igračke, agresija povezana s bolešću, naučena agresija, agresija koja je karakteristična za određene pasmine. Opasnim psima smatraju se i psi pasmine terijera tipa bull (pit bull terijer) i njegovi križanci koji ne potječu iz kontroliranog uzgoja, pasmina stafordski bull terijer, američki stafordski terijer, bull terijer i mini bull terijer. Svim je navedenim kategorijama zajedničko da agresija proizlazi iz dominacije koja je prouzročena nestručnim držanjem pasa ili genetski predodređenih pasa kod kojih se taj životinjski gen lako probudi. Isključivo agresivnost pobuđena je od strane vlasnika psa; mi ljudi često stavljamo najbolju masku na sebe, tako možemo izgledati fantastično i pretvarati se da smo dobri, no u stvarnosti psi znaju kako se osjećamo, pse ne možemo lagati. Cilj je ovakvih tečaja da vlasnik sam odgoji svog psa kako ne bi došao u situaciju da mora psa dati drugome na odgajanje, kako se to nekada govorilo "na dresuru", ili, što je najgore, da psa kojim ne može vladati napusti i ostavi ga na ulici – kaže Stipo Stanković.
Miroslav Flego
Druženje pasa i korisnika staračkih domova
Tanja Glujić, volonterka vinkovačke udruge za zaštitu životinja Rocco, kaže kako u Vinkovcima ne postoji program, kao u nekim drugim gradovima, da volonteri pse dovode u staračke domove gdje se starije osobe druže s kućnim ljubimcima, ali ako bi netko inicirao takav projekt, Rocco će se rado pridružiti. Volonteri iz Rocca su sa životinjama bili u nekoliko navrata u školama i držali predavanja o kućnim ljubimcima. No još je nedovoljno volontera...
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike