Mozaik
10. OTVORENI KUP HRVATSKE U KUHANJU BRUDETA ZA NOVINARE

Novinari iz pet država kuhali brudet na Krku
Objavljeno 17. travnja, 2019.
Jedno od zanimljivijih kuharskih natjecanja održano je u Šilu na otoku Krku. Tamo je na 10. Otvorenom Kupu Hrvatske u kuhanju brudeta u kotliću za novinare sudjelovalo ukupno 14 ekipa, 7 iz Hrvatske i 7 iz Italije, Slovenije, Mađarske Srbije i BiH. Tradicionalno je to natjecanje koje za novinare, radijske i televizijske djelatnike organizira Primorsko jedro i uvijek prisutni organizator Vladimir Jurić iz Rijeke. Domaćin ove godine bila je Općina Dobrinj, s otoka Krka, i Diving centar Neptun, a sve se održavalo pod pokroviteljstvom TZ Kvarner i Poljoprivredne zadruge Gospoja iz Vrbnika. Kuhalo se na prostorima Bistro Neptun uz sunčani dan s malo vjetra i odlične specijalitete domaćina i vino Vrbnička žlahtina. Uz hrvatske redakcije kao što su Novi list Rijeka, Večernji list Zagreb, HRT Radio Rijeka, kuhao je i glavni urednik tjednika Kronika požeško-slavonska, Vladimir Protić.

- Ovo je samo jedno od kuharskih natjecanja na koje rado odlazim, a ovo je baš specifično novinarsko kuhanje, a kuhao se brudet u kotliću. Kuhao sam i gulaš od divljeg vepra, čobanac, fiš-paprikaš, ali prvi put se natječem s morskom ribom u brudetu. Dobili smo pet vrsta ribe i dagnje, a ostalu majstoriju moramo pokazati sami i svoje recepte. Kako je tjednik Kronika organizator nekoliko etno i gastromanifestacija, ja sam ovo vrijeme iskoristio i za promoviranje Otvorenog prvenstva u roštiljanju „Grill Slavonica“ koje je za dva tjedna. Obvezni dolazak najavile su ekipe Radio Rijeke što me posebno veseli - kaže Protić.

Kuhale su ekipe iz Trsta, Pečuha, Budimpešte, Beograda i Sarajeva, a na kraju je po ocjeni primorske i kvarnerske komisije najbolji brudet skuhala ekipa Radio Kranja iz Slovenije. Drugo mjesto osvojila je ekipa Slovačke radio televizije, redakcija Budimpešta. Tjednik Kronika zauzeo je drugo mjesto u svojoj „zelenoj“ skupini, a na kraju je to bilo dovoljno za šesto mjesto, jer je „plava“ skupina skuhala malo bolji brudet. Bilo je to prije svega jedno veliko druženje i natjecanje na međunarodnoj razini kojega svakako treba, no i stvaranje suradnje i širenje zajedničkih projekata.

Uz razgledavanje turističke ponude Vrbnika i Šila, posebnu promociju imala je Poljoprivredna zadruga Gospoja, koja je dobila priznanje za najbolje pjenušavo vino Europe i koja u Vrbniku ima prvi Hotel Vinotel Gospoja u Hrvatskoj. Svoje turističke potencijale predstavila je i Općina Dobrinj, u koju pripada i naselje Šilo te još sedam naselja na otoku Krku. AGM Kruna
Možda ste propustili...

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

Najčitanije iz rubrike