Dome slatki dome
USKRSNO DEKORIRANJE: PISANICE OBVEZNE

Uskrsni blagdani bit će još ljepši ako prigodno dekorirate svoj dom
Objavljeno 18. travnja, 2019.

Mnogo je razloga za veselje prigodom nadolazećih uskrsnih blagdana. Prigodnim dekoracijama unijet ćete svježinu u prostor, a blagdansko ozračje naglasit ćete tradicionalnim, ali i inovativnim uskrsnim dekoracijama.

Ugođaj
Pisanice su obvezan element uskrsnih dekoracija. Kao ukras uskrsnog drvca ili nezaobilazna dekoracija stola, pružaju snažan blagdanski ugođaj i predstavljaju tradicionalnu dekoraciju. Metode izrade maštovitih pisanica vrlo su različite, a krajnji rezultati toliko zadivljujući da one postaju prava mala umjetnička djela kućne radinosti.

Ornamenti pisanica najčešće su povezani s tradicijom kraja iz koga potječu, no motivi mogu biti raznovrsni – od tradicionalnih do apstraktnih, biljnih ili jednostavno koloriranih. Pisanice u jestivom ili isključivo dekorativnom obliku važan su element uskrsnog dekoriranja, a osobita radost djeci koja rado sudjeluje u njihovoj izradi. Uskrs i pisanice usko su povezani, pa je sasvim razumljivo da su i ove godine najvažniji dekorativni element kreiranja blagdanskog ugođaja.

Uskrsna drvca, s različitim visećim dekoracijama ili potpuno bez njih, unijet će dah blagdanskog i proljetnog raspoloženja. Dekorativna drvca simbolično su predstavljena većim ili manjim granama, čija se dimenzija odabire ovisno o raspoloživom prostoru kao i poziciji na koju će se smjestiti. Idealno ih je staviti u staklene vaze ili posude na vidljivo i istaknuto mjesto u prostoru. Svojim će prirodnim izgledom unijeti proljetnu svježinu, ali i eleganciju koja ističe blagdanski ugođaj.

Cvjetni uzorci
Raznovrsni biljni i cvjetni uzorci idealno će poslužiti za postavljenje i dekoriranje blagdanskog stola. Uz malo mašte blagdanski će stol biti svečan, otmjen i drukčiji od svih prethodnih. Cvjetni buketi kao i ukrasne svijeće upotpunit će dnevni dojam, a večernji ugođaj uz mirise i plamen svijeća istaknuti blagdansko ozračje vašeg doma.

Vedre boje proljetnog cvijeća kao i različite nijanse zelene boje odlično će upotpuniti blagdanski prostorni ugođaj. Ovakve se boje mogu javiti kroz dekorativne detalje – ukrasne predmete, slike, ukrasne jastučiće, stolnjake ili posteljinu u spavaćoj sobi.

Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Prirodni motivi
Uskrs je proljetni blagdan, pa je i uvođenje prirode, koja ponovo buja, vrlo interesantan motiv dekoracije interijera. Motivi iz prirode, u kombinaciji s već navedenim pisanicama, uskrsnim drvcima te svijećama, stvorit će ugođaj i toplinu svojstvenu ovom važnom blagdanu. Uz malo truda i mašte i vaš će dom postati idealno mjesto za okupljanje obitelji i proslave Uskrsa.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike