Kultura
U MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI OSIJEK

Ciklus od pedeset crteža na notnom papiru
Objavljeno 17. travnja, 2019.
OSIJEK - U Muzeju likovnih umjetnosti u četvrtak, 18. travnja, u 19 sati svečano će biti otvorena samostalna izložba Marcela Bačića pod naslovom "Crtovlja". Kustosica koordinatorica je Valentina Radoš, viša kustosica MLU-a Osijek. Bačić će se predstaviti ciklusom od 50 crteža na notnom papiru, kontinuirano stvaranih od 2014. do danas. Crteži su realizirani olovkama u bojama na notnom papiru, tehnikom frotaža (s ponekom montažom) te reminiscencijama na Paula Kleea, Maxa Ernsta i Villarda de Honnecourta. Crte nailaze na prepreke različitih zatečenih i/ili posebno načinjenih reljefnih podloga na horizontalnom putu slijeva nadesno. Likovno definiraju ritam u zaboravljenom izvornom smislu: ne kao afirmaciju protjecanja, nego kao prepreku tijeka, pokušaj zaustavljanja i oprostorivanja vremena. Ti su ritmički spoticaji mjesta rađanja oblika. Muzički rečeno, crteži u ciklusu Crtovlja bar su toliko interpretacija koliko su i kompozicija, gotovo više sviranje nego skladanja i virtuozitetom dodirnuta partitura, jer je sustav crtovlja za glazbu genijalan izum poput klavijature.

Lirskoj naravi Bačićevih "partitura" komplement je, da se ne kaže korektiv, autorova samoironija - koju dozira upravo kao un soupçon. Gramofonska igla proizvodi zvuk kružeći užljebinama ploče, očito i vrijeme zvuči prolazeći linijama na vrhovima naših prstiju. Sigurno je da se sve što je vidljivo dade odsvirati, a da se sve što uho čuje dade prevesti u sliku, kaže u predgovoru kataloga Željka Čorak.

Izložba je prije Osijeka bila predstavljena u Galeriji PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, a realizirana je sredstvima Osječko-baranjske županije, u partnerstvu s HDLU-om Zagreb. D.Kć.
Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike