Kultura
OSJEČANI NIŽU USPJEHE

I uz malu dozu treme istinski su uživali
Objavljeno 18. travnja, 2019.
U trenutcima nastupa usmjereni su samo na glazbu, a trema, koju možda i osjećaju, pozitivno i poticajno djeluje na njih

U punom jeku drugog polugodišta Glazbena škola Franje Kuhača Osijek niže nove uspjehe. Na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus op. 5 u Glazbenoj školi Alberta Štrige Križevci, sudjelovalo je najviše učenika. Svi su se natjecali u disciplini klavir. U prvoj je kategoriji Marko Iljovski osvojio II. nagradu (89, 50 b.). Profesorica je Sunčana Turk, prof. mentorica. U drugoj je kategoriji učenica Emma Mitrović, iz klase profesorice Stanke Džambić, osvojila II. nagradu (83, 75 b.), a učenica Dora Pocrnić, klasa profesorice Irme Knežić Galić, III. nagradu (75, 25 b.) kao i Nora Gašparović, klasa Sunčane Turk, prof. mentorice, (75 b.).


Najmlađi su natjecatelji, čak i uz malu dozu treme, u natjecanju istinski uživali:


- Na natjecanju je bilo odlično, ali uvijek me uhvati trema kada stanem pred vrata dvorane. No kada sjednem za klavir, osjećam se odlično! Natjecanje je bilo super i jako sam zadovoljna rezultatima! - kaže Emma Mitrović.


U četvrtoj je kategoriji Ruben Habuda osvojio I. nagradu (92, 25 b.), profesorica je mr. art. Sandra Mikulandra Tutavac. U istoj su kategoriji nastupile i Ana Topalović, klasa profesorice Mihaele Hoffmann, i Sara Svilar, klasa profesorice Mirte Masle. Obje su učenice, Ana s 85, 25 b. i Sara s 84, 25 b. osvojile II. nagradu. Maturant je Nikola Varžić u petoj kategoriji dobio priznanje i ušao u drugu etapu natjecanja. Profesorica je mr. art. Sandra Mikulandra Tutavac. Njegova kolegica Mina Ždinjak, iz klase Grlice Alić, prof. mentorice, svirala je u prvoj etapi i dobila je priznanje.
Natjecateljski duh

Fabijan Trbara, učenik drugoga razreda srednje škole, na Međunarodnom je natjecanju Polyhymnia Skopje u Makedoniji osvojio I. nagradu (95, 33 b.) u A kategoriji discipline solopjevanje. Fabijanova je profesorica mr. art. Vesna Coufal Jaić, prof. savjetnica bila članica ocjenjivačkog suda u pojedinim kategorijama discipline, a održala je i masterclass.


U beogradskom Ruskom domu održao se 5. Međunarodni festival slovenske glazbe. Maturantica je Patricija Sudar osvojila I. nagradu (95 b.). Važan je to uspjeh za Patriciju i njezinu profesoricu Andreju Gribl, jer je "čast svirati na tako velikom festivalu natjecateljskog duha (...), i radi se o istoimenom festivalu koji se svake godine održava u Moskvi. Bilo je to veliko iskustvo za mene, a prva nagrada potvrda uloženog truda te velika motivacija za daljnji rad", kaže Patricija Sudar.


Na 24. međunarodno natjecanje mladih glazbenika Daleki akordi (Split i Kaštela, a organizaciji splitske Glazbene škole Josipa Hatzea) putovali su srednjoškolci gudači. U petoj kategoriji discipline violina Tin Reba osvojio je III. nagradu, Petra Sušić priznanje, a violinistica Iskra Matijanić priznanje. Profesor svih učenika je Tomislav Hühn.


Varaždin Woodwind & Brass natjecanje održava se u varaždinskoj Glazbenoj školi. U B kategoriji discipline flauta učenica Maja Kos osvojila je III. nagradu (87, 67 b.). Majina je nastavnica Tomislava Karačić Šoljić, prof. mentorica, a korepetirao je profesor Igor Rončević. Anđelo Vrdoljak je u C kategoriji discipline fagot osvojio I. nagradu (97, 75 b.). Profesor je Mykhaylo Kraynyk, a korepetitor profesor Igor Rončević. Leona Bijelić u D kategoriji discipline saksofon osvojila je III. nagradu (89, 33 b.), Luciano Princip je u E kategoriji osvojio II. nagradu (91 b.). Njihov je profesor Mirko Hrženjak, prof. mentor, a korepetirao je profesor Domagoj Maras.
Trema pred vratima


- Na natjecanju je bilo odlično, ali uvijek me uhvati trema kada stanem pred vrata dvorane. No kada dođem za klavir, osjećam se odlično! Natjecanje je bilo super i jako sam zadovoljna rezultatima! - kaže Emma Mitrović.


- Nastupila sam na Festivalu slovenske glazbe u Beogradu koji se održava u koncertnoj dvorani Ruskog doma. Bila mi je čast svirati na tako velikom festivalu natjecateljskog duha, jer se radi o istoimenom festivalu koji se svake godine održava u Moskvi. Bilo je to veliko iskustvo za mene, a prva nagrada potvrda uloženog truda te velika motivacija za daljnji rad - kaže Patricija Sudar.
- Nastup na Međunarodnom natjecanju Woodwind & Brass u Varaždinu 2019. omogućio mi je upoznavanje drugih mladih glazbenika i uživanje u onom za što se svi jako dugo spremamo. Tih 20 minuta samostalnoga nastupa omogućava mi suočavanje s tremom, ali i samim sobom, jer se u tim trenutcima sve pobjeđuje i daje se najbolje od sebe. Također, na takvim skupovima imam priliku čuti kako tko doživljava i proživljava istu skladbu. U trenutcima nastupa usmjeren sam samo na glazbu i trema, koju možda i osjećam, pozitivno i poticajno djeluje na mene. Tada imam priliku pokazati što istinski volim, u čemu uživam i ono što će, nadam se, biti moj život - podijelio je s nama Luciano Princip.

Andrea Vrekalić

NOVI USPJESI
Natjecanja su posebna mjesta predstavljanja vlastite vizije glazbe i upoznavanja glazbe ostalih natjecatelja, mjesta suočavanja s tremom. Ovakvo otkrivanje glazbe i istinsko uživanje u njoj, pravi je poticaj za daljnji neumorni rad. U tom smislu veselimo se novim uspjesima Kuhačevaca!
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u