Kultura
OSJEČANI NIŽU USPJEHE

I uz malu dozu treme istinski su uživali
Objavljeno 18. travnja, 2019.
U trenutcima nastupa usmjereni su samo na glazbu, a trema, koju možda i osjećaju, pozitivno i poticajno djeluje na njih

U punom jeku drugog polugodišta Glazbena škola Franje Kuhača Osijek niže nove uspjehe. Na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus op. 5 u Glazbenoj školi Alberta Štrige Križevci, sudjelovalo je najviše učenika. Svi su se natjecali u disciplini klavir. U prvoj je kategoriji Marko Iljovski osvojio II. nagradu (89, 50 b.). Profesorica je Sunčana Turk, prof. mentorica. U drugoj je kategoriji učenica Emma Mitrović, iz klase profesorice Stanke Džambić, osvojila II. nagradu (83, 75 b.), a učenica Dora Pocrnić, klasa profesorice Irme Knežić Galić, III. nagradu (75, 25 b.) kao i Nora Gašparović, klasa Sunčane Turk, prof. mentorice, (75 b.).


Najmlađi su natjecatelji, čak i uz malu dozu treme, u natjecanju istinski uživali:


- Na natjecanju je bilo odlično, ali uvijek me uhvati trema kada stanem pred vrata dvorane. No kada sjednem za klavir, osjećam se odlično! Natjecanje je bilo super i jako sam zadovoljna rezultatima! - kaže Emma Mitrović.


U četvrtoj je kategoriji Ruben Habuda osvojio I. nagradu (92, 25 b.), profesorica je mr. art. Sandra Mikulandra Tutavac. U istoj su kategoriji nastupile i Ana Topalović, klasa profesorice Mihaele Hoffmann, i Sara Svilar, klasa profesorice Mirte Masle. Obje su učenice, Ana s 85, 25 b. i Sara s 84, 25 b. osvojile II. nagradu. Maturant je Nikola Varžić u petoj kategoriji dobio priznanje i ušao u drugu etapu natjecanja. Profesorica je mr. art. Sandra Mikulandra Tutavac. Njegova kolegica Mina Ždinjak, iz klase Grlice Alić, prof. mentorice, svirala je u prvoj etapi i dobila je priznanje.
Natjecateljski duh

Fabijan Trbara, učenik drugoga razreda srednje škole, na Međunarodnom je natjecanju Polyhymnia Skopje u Makedoniji osvojio I. nagradu (95, 33 b.) u A kategoriji discipline solopjevanje. Fabijanova je profesorica mr. art. Vesna Coufal Jaić, prof. savjetnica bila članica ocjenjivačkog suda u pojedinim kategorijama discipline, a održala je i masterclass.


U beogradskom Ruskom domu održao se 5. Međunarodni festival slovenske glazbe. Maturantica je Patricija Sudar osvojila I. nagradu (95 b.). Važan je to uspjeh za Patriciju i njezinu profesoricu Andreju Gribl, jer je "čast svirati na tako velikom festivalu natjecateljskog duha (...), i radi se o istoimenom festivalu koji se svake godine održava u Moskvi. Bilo je to veliko iskustvo za mene, a prva nagrada potvrda uloženog truda te velika motivacija za daljnji rad", kaže Patricija Sudar.


Na 24. međunarodno natjecanje mladih glazbenika Daleki akordi (Split i Kaštela, a organizaciji splitske Glazbene škole Josipa Hatzea) putovali su srednjoškolci gudači. U petoj kategoriji discipline violina Tin Reba osvojio je III. nagradu, Petra Sušić priznanje, a violinistica Iskra Matijanić priznanje. Profesor svih učenika je Tomislav Hühn.


Varaždin Woodwind & Brass natjecanje održava se u varaždinskoj Glazbenoj školi. U B kategoriji discipline flauta učenica Maja Kos osvojila je III. nagradu (87, 67 b.). Majina je nastavnica Tomislava Karačić Šoljić, prof. mentorica, a korepetirao je profesor Igor Rončević. Anđelo Vrdoljak je u C kategoriji discipline fagot osvojio I. nagradu (97, 75 b.). Profesor je Mykhaylo Kraynyk, a korepetitor profesor Igor Rončević. Leona Bijelić u D kategoriji discipline saksofon osvojila je III. nagradu (89, 33 b.), Luciano Princip je u E kategoriji osvojio II. nagradu (91 b.). Njihov je profesor Mirko Hrženjak, prof. mentor, a korepetirao je profesor Domagoj Maras.
Trema pred vratima


- Na natjecanju je bilo odlično, ali uvijek me uhvati trema kada stanem pred vrata dvorane. No kada dođem za klavir, osjećam se odlično! Natjecanje je bilo super i jako sam zadovoljna rezultatima! - kaže Emma Mitrović.


- Nastupila sam na Festivalu slovenske glazbe u Beogradu koji se održava u koncertnoj dvorani Ruskog doma. Bila mi je čast svirati na tako velikom festivalu natjecateljskog duha, jer se radi o istoimenom festivalu koji se svake godine održava u Moskvi. Bilo je to veliko iskustvo za mene, a prva nagrada potvrda uloženog truda te velika motivacija za daljnji rad - kaže Patricija Sudar.
- Nastup na Međunarodnom natjecanju Woodwind & Brass u Varaždinu 2019. omogućio mi je upoznavanje drugih mladih glazbenika i uživanje u onom za što se svi jako dugo spremamo. Tih 20 minuta samostalnoga nastupa omogućava mi suočavanje s tremom, ali i samim sobom, jer se u tim trenutcima sve pobjeđuje i daje se najbolje od sebe. Također, na takvim skupovima imam priliku čuti kako tko doživljava i proživljava istu skladbu. U trenutcima nastupa usmjeren sam samo na glazbu i trema, koju možda i osjećam, pozitivno i poticajno djeluje na mene. Tada imam priliku pokazati što istinski volim, u čemu uživam i ono što će, nadam se, biti moj život - podijelio je s nama Luciano Princip.

Andrea Vrekalić

NOVI USPJESI
Natjecanja su posebna mjesta predstavljanja vlastite vizije glazbe i upoznavanja glazbe ostalih natjecatelja, mjesta suočavanja s tremom. Ovakvo otkrivanje glazbe i istinsko uživanje u njoj, pravi je poticaj za daljnji neumorni rad. U tom smislu veselimo se novim uspjesima Kuhačevaca!
Možda ste propustili...

U ZAGREBU VIŠE OD 160 SUDIONIKA IZ SVIJETA

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

KULTNO SATIRIČNO DJELO DUŠANA KOVAČEVIĆA

Rasprodane obje izvedbe "Balkanskog špijuna" na Igrama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U PONEDJELJAK U OPATIJI POČINJE LIBURNIA FILM FESTIVAL

Otvara ga novi film Višnje Skorin

2

ZA LOGO 66. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA

Nagrada dizajnerima Rašić i Vrabec

3

NA MALOM BRIJUNU

Koncert Amire Medunjanin