Novosti
VIJEĆE ZA DOMOVINSKU SIGURNOST PREDSJEDNICE REPUBLIKE

Obrambena industrija držat će korak s konkurencijom
Objavljeno 16. travnja, 2019.

Vijeće za domovinsku sigurnost predsjednice Republike Hrvatske održalo je u utorak sjednicu o temi "Budućnost obrambene industrije – partnerstvo za inovacije", na njoj je sudjelovala i predsjednica Grabar-Kitarović koja je ocijenila da će istraživanjem i razvojem novih proizvoda i novih tehnologija naša obrambena industrija moći zadržati dostignute pozicije, osvajati nova tržišta te držati korak s globalnom konkurencijom.


Uz predsjednicu Republike i redovite članove Vijeća za domovinsku sigurnosti, na 15. sjednici sudjelovali su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mario Antonić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Drago Matanović, pomoćnik ministra obrane Roman Mikulić te drugi predstavnici Ministarstva obrane, priopćeno je iz Ureda predsjednice RH.


"Ova sjednica Vijeća za domovinsku sigurnost nastavak je sustavnih napora predsjednice Republike i Vijeća za domovinsku sigurnost u promicanju hrvatske obrambene industrije, koja je bila i temom 14. sjednice Vijeća u prosincu 2018. godine. Poseban je naglasak posvećen temi povećanih ulaganja u istraživanja i razvoj novih tehnologija i proizvoda, što je i na prethodnoj sjednici prepoznato i istaknuto kao nužna pretpostavka održavanju i daljnjem razvoju obrambene industrije.


Kao što i sama tema sjednice pokazuje, cilj je potaknuti izgradnju partnerstva za inovacije, udruženih napora države, privatnog sektora i znanstveno-istraživačke zajednice u promicanju tehnološkog napretka. Time će se omogućiti održavanje pozicije obrambene industrije kao snažnog izvoznog brenda Republike Hrvatske, a istodobno osigurati praćenje potreba Republike Hrvatske za novim obrambenim sposobnostima kojima će se suočiti sa suvremenim izazovima i prijetnjama", navodi se u priopćenju.


Na sjednici je izlaganje posvećeno tematici ulaganja u istraživanje i razvoj te mogućnostima korištenja sredstava iz fondova Europske unije održao predstavnik Klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac.


Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako će istraživanjem i razvojem novih proizvoda i novih tehnologija naša obrambena industrija moći zadržati dostignute pozicije, osvajati nova tržišta te držati korak s globalnom konkurencijom. H
Obrambena industrija i EU fondovi
Predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac izjavio je da će izložiti mogućnosti ulaganja u istraživanje i razvoj te mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova u obrambene svrhe. ‘‘Sudionicima sjednice Vijeća za domovinsku sigurnost prenijet ćemo puls obrambeno-sigurnosne industrije te predočiti glavne izazove i prijetnje, ali i prilike, osobito u korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova te industrije. Ključnim ljudima u središnjim tijelima državne uprave koji se bave obranom i sigurnošću prezentirat ćemo na koji način nam mogu pomoći da ostvarimo sveobuhvatnu institucionalnu podršku pri jačanju konkurentnosti ovog sektora‘‘, kazao je Basarac.
Možda ste propustili...

U PETAK DESETOMINUTNA OBUSTAVA RADA

Vozači autobusa najavljuju štrajk