Svijet
VELIKA ŠTETA OD POŽARA U PARIŠKOJ KATEDRALI

Obnova Notre-Damea stajat će nekoliko stotina milijuna
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Istražitelji uzroka požara pretpostavljaju da je vatra izbila nesretnim slučajem

Vezani članci

ČLAN DODIKOVE STRANKE

Vasić likovao zbog požara katedrale

Vatrogasci su u utorak još gasili ostatke vatre u katedrali Notre-Dame, a vlasti su pokrenule istragu o golemom požaru koji je u ponedjeljak navečer izbio na toj katedrali u srcu Pariza, uništivši njezin krov i toranj. Stotine vatrogasaca borile su se s vatrom koja je uništila krov i urušila osam stoljeća star toranj katedrale. Požar je trajao osam sati prije nego što je stavljen pod kontrolu te su spašeni zvonici i vanjski zidovi.

Ured pariškog tužitelja objavio je da je započeo istragu o požaru. Nekoliko policijskih izvora otkrilo je da rade pod pretpostavkom da je vatra bila nesretni slučaj. "Postojala je opasnost da se uništi simbol naše države", rekao je ministar kulture Franck Riester za televiziju CNews. Vatrogasci koji su ušli u zapaljenu katedralu spasili su mnoge dragocjenosti, dodao je ministar, iako je dio slika ostao unutra i prijeti im oštećenje zbog dima i vode. Požar je izbio na drvenom krovu katedrale na kojem su radnici provodili opsežnu rekonstrukciju urušene ograde, dotrajalih skulptura i drvenog okvira tornja.

Multimilijunske donacije
Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će Francuska obnoviti Notre-Dame, crkvu koja se smatra važnijim primjerom francuske gotičke arhitekture i koju posjećuje 13 milijuna ljudi godišnje. "Obnovit ćemo je zajedno. To će nedvojbeno biti dio francuske sudbine i naš projekt za nadolazeće godine", istaknuo je ispred katedrale, malo prije ponoći.

Francuska organizacija Fondation du Patrimoine, čiji je cilj očuvanje francuskog nasljeđa, pokrenut će međunarodni poziv za prikupljanje novca za obnovu koja će vjerojatno iznositi stotine milijuna eura. Pokrenute su i kampanje u SAD-u, a mnogi su preko društvenih mreža najavili svoje doprinose. Dva najbogatija Francuza, Francois-Henri Pinault, izvršni direktor grupe Kering, vlasnice brendova Gucci i Yves Saint Laurent, najavio je izdvajanje sto milijuna eura, a Bernard Arnault, većinski vlasnik grupacije LVMH, kazao je da će dati 200 milijuna eura donacije. "Ova tragedija pogađa sve Francuze i prije svega one koji su vezani uz duhovne vrijednosti", priopćio je Pinault.

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo također je u utorak najavila da će grad donirati 50 milijuna eura i da će predložiti održavanje međunarodne donatorske konferencije u tjednima koji dolaze kako bi se koordiniralo obećanja za obnovu tog gotičkog spomenika. Francuska Zaklada Heritage na svojoj je internetskoj stranici objavila poziv za donacijama (www.fondation-patrimoine.org), a nekoliko stranica postavljeno je i na portalu za prikupljanje donacija Leetchi. Regija Ile-de-France, koja obuhvaća širu parišku regiju, osigurat će također deset milijuna eura.

UNESCO uz Francusku
Za obnovu katedrale, koju svake godine posjeti više od 13 milijuna ljudi, bit će potrebni specijalizirani obrtnici i rijetki minerali. Direktor jedne francuske tvrtke za drvenu građu rekao je za FranceInfo radio da je spreman donirati najbolje hrastove grede koje posjeduje za obnovu složene drvene konstrukcije koja je pridržavala izgorjeli krov. "Radovi će sigurno potrajati godinama, čak desetljećima, i bit će potrebne tisuće kubnih metara drva", rekao je Sylvain Charlois, iz Charlois grupe u Murlinu, za radiopostaju.

UNESCO je također obećao da će biti "uz Francusku" u cilju obnove katedrale, koja je 1991. upisana na popis svjetske baštine.

"Već smo u kontaktu sa stručnjacima i spremni smo poslati hitnu misiju da procijeni štetu, spasi što se spasiti može i započnemo pripremu kratkoročnih i srednjoročnih mjera", rekla je glavna tajnica UNESCO-a Audrey Azoulay.

Monsinjor Patrick Chauvet, kustos katedrale, objavio je kako je spašena nekoliko stoljeća stara kruna od trnja i tunika za koju se vjeruje da ju je nosio sveti Ljudevit, kralj Francuske iz 13. stoljeća. Bakrene skulpture dvanaest apostola i četiri evanđelista uklonjene su prošlog tjedna u sklopu renovacije.

Igor Mikulić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VLADIMIR PUTIN:

Rusija će testirati rakete

2

TALIJANSKI DESNIČARSKI LIDER

Salviniju pala popularnost

3

NUKLEARNA ELEKTRANA

Slovenija želi graditi drugi blok Krškog