Regija
ISTEKAO ROK ZA PREDAJU IZBORNIH LISTA

Manjine će birati kandidate s 5 lista
Objavljeno 16. travnja, 2019.

Vezani članci

OSAM LISTA U ŽUPANIJI

Manjinski izbori su važni, birači pozvani da iziđu

BELI MANASTIR - Dvadesetak dana dijeli nas od još jednih izbora, u ovom slučaju za članove manjinskih vijeća i manjinske predstavnike, koji će prethoditi onima za EU parlament (26. svibnja). Belomanastirci i stanovnici triju prigradskih naselja - pripadnici srpske, mađarske i romske nacionalne manjine, 5. svibnja birat će članove spomenutih manjinskih vijeća. Pred biračima će se naći 75 imena, podijeljenih na pet izbornih lista (svaka sadržava po 15 imena, koliko će i biti članova budućih VNM-a). Kako ističe Robert Gojević, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva, prekjučer u ponoć istekao je rok za predaju kandidacijskih lista.

- Predano je pet izbornih lista. Za Vijeće srpske nacionalne manjine predana je lista Srpskog narodnog vijeća (SNV), Mađari će moći birati kandidate s dvije liste, DZMH-a Ogranka Beli Manastir, i MKU Pelmonostor, kao i Romi, koji su također predali dvije liste, jednu Romski nacionalni forum, a drugu Udruga romskog prijateljstva Luna - kaže Gojević, naglašavajući kako će 5. svibnja biti otvoreno sedam izbornih mjesta, po jedno u Branjinom Vrhu i Šećerani, te pet u Belom Manastiru.

Listu SNV-a predvodi Svetlana Žarković, prvo mjesto liste DZMH-a Ogranka Beli Manastir zauzeo je Ferenc Kovač, a one koje je predao MKU Pelmonostor Šandor Juhas. Do posljednjeg trenutka neizvjesno je bilo koliko će lista predati pripadnici romske nacionalne manjine. Znalo se, naime, da će jedna biti lista Romskog nacionalnog foruma, koju predvodi Jožef Taves. No za neizvjesnost izbora pobrinuo se Duško Kostić, koji je skupio dovoljan broj ljudi i predao listu koju podupire Udruga romskog prijateljstva Luna. Podsjetimo, prije četiri godine među pripadnicima srpske nacionalne manjine pobjedu je odnijela grupa građana koja je osvojila 11 mjesta, dok su kandidati Srpskog narodnog vijeća dobili četiri mjesta. Najveći broj glasova dobila je Aleksandra Dvornić. Što se Mađara tiče, pobijedio je SMU (čiji je član MKU Pelmonostor) a najviše je glasova dobila Izabela Agh (SMU), dok je među Romima najviše glasova tada dobio Kostić, predsjednik Lune, čija je lista osvojila 14 od 15 mjesta u Vijeću romske nacionalne manjine. I. Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike