Regija
10 GODINA UČE KUHATI NA DOMAĆINSTVU

I učiteljice su htjele naučiti kuhati sarmu
Objavljeno 17. travnja, 2019.
NAŠICE - Domaćinstvo je bilo obvezni predmet i učenike se osposobljavalo za niz korisnih vještina. Sličnu tradiciju pokrenuli su u OŠ Dore Pejačević gdje već deset godina djeluje izvannastavna aktivnost Domaćinstvo koja uključuje kulinarstvo, odnose u kuhinji i čišćenje kuhinje nakon pripreme jela. Vodi je nastavnica biologije i kemije Ivana Feldi Drašinac.

- Organiziramo je za učenike 8. razreda, a održava se jednom tjedno u blok-satu, 70 sati godišnje - objasnila je Feldi Drašinac te dodala da je interes djece iz godinu u godinu sve veći, pa ih sad ima više od 30. Podijeljeni su u četiri grupe, a na Domaćinstvu budu jedno polugodište.

- Djeca su prepoznala praktičan rad, ali i zanimljiv koncept predmeta - dodala je nastavnica koja kaže da ove godine nema ni jednog dječaka, dok su do sada imali podjednaku zainteresiranost. Zbog ovog predmeta škola iz svake generacije ima bar troje njih koji nastave školovanje u srodnim zanimanjima.

- Najvažniji cilj je praksa, da stvaramo, da kreiramo i da se to zna cijeniti, jer svi smo naviknuli doći na gotovo i još prigovarati. A ovako djeca vide koliko truda i vremena treba za pripravljanje nekog jela i koliko to zapravo košta - dodaje i prisjeća se početaka, starog štednjaka u kuhinji, donošenje tava i lonaca od kuće... No sada rade u novoj kuhinju koju su kupili od akcija skupljanja starog papira. Jedno od najzanimljivijih jela koje su pravili zasigurno je sarma, a htjele su je naučiti i druge učiteljice.

- Dosad smo naučili kako pripremati jela, rezati, kako se ponašati u kuhinji i kako je čistiti - rekle su učenice. Plan i program rada napravljen je prema starom udžbeniku Domaćinstva.

Djeluju i humanitarno prodajom pripremljenih slastica, palačinki i keksića prigodom blagdana. I.Ć.
Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana