Osijek
PROSVJED ZBOG VRTIĆA ZVONČIĆ

Ogorčeni roditelji: Kamo ćemo s našom djecom od 1. rujna?!
Objavljeno 17. travnja, 2019.
Vlatka Panenić kao predstavnica roditelja bila je uključena u pregovore oko Zvončića, ali odgovor nema

Vlatka Panenić majka je troje djece od kojih jedno 1. rujna treba krenuti u jaslice čepinskog vrtića Zvončić, objekta u sustavu Dječjeg vrtića Osijek za koji trenutačno nema upisa, jer Općina Čepin nije potpisala ugovor o pružanju usluge s osječkim gradskim vrtićima.

Panenić je ujedno i predstavnica roditelja u Zvončiću koji zbog stopiranja upisa za srijedu u 19.30 sati najavljuju prosvjed ispred zgrade Općine Čepin od koje traže jasan odgovor što će se dogoditi sa 170 čepinskih mališana, koliko ih približno sustav DVO-a treba obuhvatiti najesen.

"Mi se osjećamo grozno, jer se roditelje dovelo pred gotov čin. Ovoga tjedna krenuli su redovni upisi u Dječji vrtić Osijek, a iz Uprave DVO-a roditeljima govore da ne mogu upisati djecu u Zvončić za iduću pedagošku godinu. Ako još uvijek postoji mogućnosti pregovora između Općine Čepin i Grada Osijeka o ovoj temi, želimo da nam se omogući da bar predamo dokumentaciju za upis, da se našu djecu uzme u obzir te da u Dječjem vrtiću Osijek postoji njihova dokumentacija. Mi zahtijevamo i da nam se na vrijeme kaže što će biti 1. rujna. Nije nam cilj tražiti krivca, nego rješenje, zato da bismo u normalnom roku saznali što ćemo i kamo ćemo s našom djecom. Mi moramo organizirati svoje živote. Osobno imam dijete koje od 1. rujna treba krenuti u jaslice, moj sin je sada tri godine i za vrtić je, a imam i dijete od pet godina s posebnim potrebama. Radim u Vinkovcima. A to je samo moja priča, svaka obitelj čije dijete ide u Zvončić ima svoju", poručuje Vlatka Panenić ispred roditelja Zvončića, uz poziv svima zainteresiranima za sudbinu Zvončića na prosvjed.

I to drugi po redu. Podsjetimo, prvi je održan sredinom veljače nakon što su se pojavile prve glasine o izlasku Zvončića iz sustava DVO-a.

"Roditelji su nakon prvog prosvjeda dobili mogućnost da se uključe u pregovore između Općine Čepin i Grada Osijeka, a vezano uz sudbinu vrtića Zvončić. Formirano je Povjerenstvo za ovo pitanje u kojemu su uz mene, kao predstavnika roditelja, bili načelnik Općine Čepin, Dražen Tonkovac i dr. Vesna Paun. Nakon prvog sastanaka 5. ožujka sastavili smo dopis te ga poslali Gradu Osijeku i ravnateljici Dječjeg vrtića Osijek u kojemu smo dali prijedlog da ako ne dođe do nastavka suradnje između Općine Čepin i Dječjeg vrtića Osijek, da je Općina Osijek zainteresirana za preuzimanje zgrade Zvončića od Grada Osijeka za koje nudi dio određenog zemljišta. Sve kako bi Općina na kraju išla na osnivanje vlastite ustanove. No, u dopisu je istaknuto i kako u prijelaznom roku i dalje tražimo usluge Dječjeg vrtića Osijek. Grad na taj dopis nije službeno odgovorio. Dopis smo još jednom ponovili, opet bez odgovora, a 3. travnja Općini Čepin je iz DVO-a stigao novi ugovor u kojemu se traži da se ukine aktualni ugovor koji važi do 31. kolovoza, i da promjena ugovora u cijelosti ide od 1. svibnja i to s ekonomskom cijenom. Općina je prijedlog ugovora vratila DVO-u i tražila da u cijeni sudjeluje paušalno. No, iz DVO-a je potom stigao odgovor da ako se novi ugovor ne potpiše tada stari vrijedi do 31. kolovoza i da je to to", objašnjava Panenić.

Nakon najave prosvjeda, koji bi se danas (srijeda) trebao održati paralelno s Vijećem Općine Čepin, oglasio se još jednom i načelnik Općine Tonkovac poručivši im - Prosvjedujte, to je vaše pravo!

Ivana Solar
Sporni dijelovi novog ugovora
Načelnik Tonkovac otkriva i da prema novom prijedlogu ugovora ekonomska cijena iznosi 1580 kuna, što je u kontekstu 170 djece i 12 mjeseci značajno više negoli se spominjalo ranije. Potvrđuje i da je ugovor podrazumijevao primjenu te cijene već od 1. svibnja, a ne od 1. rujna. No, iz DVO-a odgovaraju kako je riječ o ekonomskoj cijeni formiranoj prema financijskom izvješću za 2018. godinu u veljači koja će se primjenjivati za svu djecu pod kapom DVO-a.
Možda ste propustili...

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike