Osijek
VIŠEMJESEČNA BORBA S PROBLEMOM

Na Hitnoj tjedno prime bar jednog konzumenta “osvježivača zraka”
Objavljeno 17. travnja, 2019.
Županijska Hitna pomoć mjesecima prima pozive građana koji pronalaze osobe bez svijesti na ulici. Nerijetko zovu i policiju

Uz brojne intervencije zbog kroničnih bolesnika, stradalih u prometnim nesrećama i niza drugih, Služba hitne medicinske pomoći Osječko-baranjske županije mjesecima je dodatno opterećena intervencijama zbog još jedne kategorije pacijenata - mlađih punoljetnih i nešto starijih osoba koje konzumiraju tzv. osvježivače zraka, kojih je, prema riječima dr. med. Sunčice Prašnički, voditeljice medicinske službe pri županijskom HMP-u, u posljednje vrijeme velik broj.

Neće psihijatru
- S ovim se problemom borimo već nekoliko mjeseci. Uglavnom nas zovu slučajni prolaznici koji zatječu osobe bez svijesti ili u kakvom drugom lošem stanju, zbog čega nerijetko na takve intervencije odlazimo s prvim stupnjem hitnosti. Dogodi se da već i prepoznamo određene osobe, jer smo ih u tom stanju već nalazili. Tzv. osvježivači, odnosno sintetske droge, djeluju tako da u trenutku mirnu osobu preobraze u agresivnu pa nerijetko tražimo pomoć i pratnju policije s kojom glede toga odlično surađujemo - potvrdila je dr. Prašnički dodajući da je riječ pretežno o muškarcima.

Koliko su takvi slučajevi uzeli maha pokazuje i podatak iz Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Osijek, odakle od pročelnika, dr. sc. Srđana Čaloševića, doznajemo da tjedno prosječno prime bar jednog konzumenta ovih sintetskih droga. Iako takvi slučajevi nisu rijetkost, dr. Čalošević naglašava kako nije riječ o epidemijskoj razini, no činjenica je da stariji adolescenti konzumiraju "osvježivače". Nakon prijema i opservacije, kaže, pacijenti se upućuju na detoksikaciju, odnosno primaju infuzijsku otopinu, pa i terapiju kisikom. Pri prijemu, pojašnjava naš sugovornik, nalaze se uglavnom u stanju sužene svijesti, ubrzanog rada srca, povišenog ili kritično sniženog krvnog tlaka. Nakon što im pomognu terapijom, pacijenti budu proslijeđeni na Kliniku za psihijatriju, no ne svi. Naime, dr. Čalošević kaže kako nije rijetkost da osobe koje su primljene na OHBP jednostavno – odu.

- Imamo dosta problema sa zadržavanjem takvih osoba kod nas. Ako imaju dovoljno snage, neki se pacijenti jednostavno pokupe i odu. Takvi su slučajevi sporadični, a u slučaju kada se pojavi kakav problem i naša zaštitarska služba ne može adekvatno djelovati, obavijestimo policiju - pojašnjava dr. Čalošević.

Kad je riječ o maloljetnim konzumentima tzv. osvježivača zraka, situacija se donekle smirila, kažu na Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek. Pročelnica, izv. prof. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, kaže kako to, nažalost, ne znači da je problem nestao. Štoviše, sintetske su droge dostupne preko interneta.

Roditelji, oprez!
- Bilo tko može naručiti "osvježivače" s interneta i bez problema će stići na njihovu kućnu adresu. Nikakve kontrole nema ni u tome je li riječ o maloljetnoj ili punoljetnoj osobi. Mislim da je to Pandorina kutija - kaže dr. Dodig Ćurković apelirajući na roditelje da kontroliraju što rade njihova djeca, odnosno što naručuju online i što dolazi na njihove kućne adrese. Prema dosadašnjem iskustvu, svibanj i lipanj mjeseci su kad je stanje s konzumacijom "osvježivača" kod maloljetnih osoba kritično. Kako će biti ove godine, kaže psihijatrica, ne može pretpostaviti, ali smatra da je preventivno djelovanje ne samo roditelja nego i cijele zajednice više nego nužno da bi se spriječile štetne posljedice za zdravlje.

Na kraju ipak ostaje pitanje hoće li se i kada zakonodavac pobrinuti za to da ovakve opasne supstance više ne budu na dohvat ruke građanima, napose maloljetnicima?

Marija Mihelić
Primamljiva ambalaža, opasan sadržaj
Spice, Galaxy, Bunga-Bunga, Zombi - samo su neki od “osvježivača zraka” koji se pakirani u primamljivo dizajniranu ambalažu prodaju na kioscima. Kupuju se pod krinkom osvježivača zraka, no njihov je sadržaj itekako opasan jer, uz ostale supstance, sadržavaju i derivate THC-a, kemijski izmijenjen i znatno pojačan ekstrakt marihuane. Stoga taj proizvod nipošto nije osvježivač već droga koja je dostupna u tzv. smart-shopovima. Kad je u pitanju Osijek, poznato je da je “osvježivače zraka” moguće kupiti u samom centru grada, i to na više mjesta.
Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike