Osijek
ŽUPA PRESLAVNA IMENA MARIJINA

Ispovijed i sveta misa za gluhe i nagluhe osobe
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Misu je na hrvatski znakovni jezik prevodila Vesna Klir, vjeroučiteljica u OŠ Višnjevac

Osobe oštećenog sluha okupljene oko Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije u ponedjeljak navečer imale su priliku za preduskrsnu ispovijed i svetu misu uz prijevod na znakovni jezik koju je predvodio preč. Ivica Jurić, župnik Župe Preslavna Imena Marijina i istočnoosječki dekan.

Misu u donjogradskoj katoličkoj crkvi na hrvatski znakovni jezik prevodila je osobama oštećenog sluha vjeroučiteljica Vesna Klir koja uz svoj redoviti posao u OŠ Višnjevac i volontira u Udruzi gluhih i nagluhih. Ova suradnja odvija se već cijeli niz godina uvijek uoči velikih kršćanskih blagdana, kao što su Božić i Uskrs. Sve je počelo prije nekoliko godina kada je Zajednica Molitva i Riječ, kojoj je preč. Jurić duhovni asistent, u svom donjogradskom sjedištu priredila susret s osobama oštećenog sluha.

- To je poseban pastoral onih koji žive na rubu naše zajednice o kojima, usudio bih se reći, društvo, ali i Crkva, svi skupa, ne vodimo dovoljno računa. Iako mi u sklopu našeg pastoralnog centra u Đakovu imamo okupljanja slijepih osoba, invalida i drugih ranjivih skupina. Ne znam koliko oni putem znakovnog jezika mogu razumjeti ono što im ja govorim, ali ono što kod njih vidim to je otvoreno srce za Božju riječ i Evanđelje. Uvijek mi je glavna poruka da ih Bog voli i ljubi, i da ih takve sa svim njihovim poteškoćama prihvaća te da su oni vrijedni članovi našega društva i Crkve. Mi se tako povremeno okupljamo, a nakon svete ispovijedi i euharistije ja ih uvedem u župni dvor gdje se zajedno družimo. Svatko od njih dobije i neki mali dar za Uskrs. Zanimljivo je da sam i ja s njima zajedno rastao. Sjećam se da smo nekada znali redovito organizirati posebne mise za gluhe i nagluhe osobe. Da bismo im iskazali ljubav na toj misi, mi bismo uvijek doveli neki zbor da im pjeva. No, shvatio sam s vremenom da to nema smisla, jer ti ljudi ne mogu niti čuti niti razumjeti što se pjeva. Posljednjih godina mi na ovakve mise ne zovemo pjevače, nego ih ja umjesto ulazne pjesme na početku svake mise svakoga pojedinačno pozdravim, i to bude na neki način i pozdrav Isusov koji ih prihvaća i u samoj svetoj misi. Uvijek mi je žao, jer mi se čini da mi kao Crkva premalo radimo s tim ljudima - rekao nam je preč. Ivica Jurić.

Sama sveta ispovijed obavlja se pismom. Osobe oštećenog sluha tom prilikom ispunjavaju pisani ispit savjesti. Nakon odrješenja grijeha svakome pojedinačno preč. Jurić pred njima podere papir na sitne komadiće i kasnije spali kako bi se održala tajnost ispovijedi.

Da u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji ozbiljno razmišljaju kako se približiti osobama oštećenog sluha govori i posjet nadbiskupa mons. Đure Hranića Udruzi gluhih i nagluhih u Pejačevićevoj 3 koji se dogodio u četvrtak. Razgovaralo se o položaju osoba oštećenog sluha u Crkvi i društvu te poteškoćama s kojima se susreću. .
Draško Celing
436

registriranih članova ima Udruga gluhih i nagluhih na području Osječko-baranjske županije
VAŽNOST ZNAKOVNOG JEZIKA
Kada je riječ o pastoralu osoba oštećena sluha bilo bi izvrsno kada bi Đakovačko-osječka nadbiskupija u redovima svog klera imala nekoga tko bi poznavao osnove znakovnog jezika. Zacijelo ne bi bilo teško poslati nekoga od mladih kapelana na tečaj znakovnog jezika koji se u Osijeku može naučiti čak na dvije adrese kako bi mogli osobno i bez posrednika komunicirati s osobama oštećenog sluha. Udruga gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije u Pejačevićevoj 3, nalazi se u prvom susjedstvu konkatedrale i župnog dvora.
Najčitanije iz rubrike