Osijek
PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA O PERIVOJU HRVATSKIH VELIKANA

Antun Tucak: Osijek se zbog svojih velikana opravdano naziva hrvatskim Oxfordom
Objavljeno 17. travnja, 2019.

Nakon što je u povodu 190. obljetnice života i 100. godišnjice smrti postavljena bista biskupa Josipa Jurja Strossmayera u osječkom Perivoju hrvatskih velikana, koji su potom uveličale biste nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, dok je sve krajem prošle godine zaokruženo bistom akademika Mije Kišpatića - projekt Rondel učenika gimnazija u Osijeku upotpunjen je nedavno i opsežnom monografijom. Naime, Družba Braća Hrvatskog Zmaja - Zmajski stol u Osijeku, u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, predstavila je jučer na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti monografiju pod nazivom "Perivoj hrvatskih velikana - Rondel učenika gimnazija u Osijeku", urednika Andrije Mutnjakovića i Antuna Tucaka, u kojoj je, uz biografske priče četvorice akademika, naposljetku prikazan i sam proces gradnje rondela.

- Osijek se opravdano naziva hrvatskim Oxfordom jer među velikanima, našim gimnazijalcima i akademicima, imamo dva nobelovca, osnivača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, tri predsjednika i 62 člana HAZU-a, koji su ujedno radili i djelovali u našem gradu. Time se ne može pohvaliti ni jedan grad u Hrvatskoj, a čak je i jedna Kina tek prošle godine dobila prvog nobelovca - podsjetio je na predstavljanju professor emeritus Antun Tucak, ponosan na ovaj veliki projekt. Tucak je ujedno otkrio i kako je rondel dovršen samo na Perivoju hrvatskih velikana, pa Družba već sada ima idejni projekt aleje osječkih velikana, kroz koji planira postojeći park dograditi još trima rondelima.

- Ova je knjiga popratna monografija koja upućuje na vrijednost četvorice osječkih, hrvatskih, ali i europskih velikana. To je vrijedno izdanje jer se u književnom obliku možemo prisjetiti njihova značenja za hrvatsku i europsku povijest. No posebno je vrijedno što se na rondelu pronašlo mjesta i za spomen-bistu Josipa Jurja Strossmayera, koji je unatoč statusu bosansko-srijemskog biskupa, najprije Esseker, jer cijeloga je života bio odan Osijeku, koji se savršeno uklapao u njegov kulturni projekt obnove, pa čak i izgradnje moderne Hrvatske - naglasila je prof. dr. sc. Ružica Pšihistal, uz koju su na predstavljanju monografije nastupili prof. dr. sc. Srećko Tomas te akademici: Vladimir Bermanec, Ferdo Bašić i Andrija Mutnjaković. M. Mandić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike