Mozaik
TRADICIJSKA TEHNIKA UZGOJA

Poseban sjaj biserima daje japanska zima
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Biseri vrhunske kvalitete, kakve potražuju draguljarnice, naći će se u samo 5% kamenica

U slikovitome japanskom zaljevu Agu bračni par sjedi u maloj kolibi i vadi kamenice iz mreže. Jednu po jednu ih pažljivo čisti i potom vraća u more. Nadaju se da će za nekoliko mjeseci te kamenice proizvesti blistavi bijeli biser zahvaljujući tehnici uzgoja koja je izmišljena u Japanu, ali se strahuje za njezin opstanak jer su stručnjaci sve stariji i umiru.

Tehnika uzgoja bisera smišljena je u zaljevu Ago prije više od stotinu godinu i odatle se proširila svijetom. Ondje još postoje deseci uzgajališta koji iz ptičje perspektive izgledaju kao niz splavi između strme obale i brojnih otočića.Godine 1893. mjesni školjkaš Kokichi Mikimoto zabrinuo se da će kamenice bisernice, koje nisu u rodu s europskim jestivim kamenicama, zbog pretjerana izlova izumrijeti.Zato je u kamenice počeo umetati strana tijela u nadi da će time replicirati prirodan proces kojim školjke izlučuju tisuće slojeva sedefa kada zrnce pijeska pronađe put u unutrašnjost školjke.U tolikoj je mjeri usavršio svoju metodu da je uzgojem dobivao savršeno okrugle bisere. Tehniku je patentirao i nazvao je kultiviranjem
bisera.

Uspjeh nije bio trenutačan, mnogi su njegove bisere smatrali "vulgarnom replikom" prirodnih, ali Mikimoto je s vremenom izgradio globalno carstvo, a Japan postao referenca za male bisere nazvane "akoya".

Cijela delikatna operacija ovisi o umetanju jezgre, male kuglice napravljene od plodova mora koja se omota "kalemom", tkivom druge kamenice. U idućih nekoliko mjeseci kamenica reagira na strano tijelo izlučivanjem sedefa.

Kamenice se beru u prosincu, kada je temperatura mora oko 15 stupnjeva. Nezahvalan je to posao. Od 100 tisuća kamenica koliko ih se ubere na godinu, pola će ih uginuti odmah nakon umetanja jezgre. Velika većina preživjelih proizvest će ili loše bisere ili neće proizvesti ništa.Biseri vrhunske kvalitete, kakve potražuju draguljarnice diljem svijeta, naći će se u samo pet posto kamenica. Japan unatoč tome i dalje drži gotovo trećinu svjetskog tržišta bisera.

Što uzgojene japanske bisere čini drukčjim od konkurencije u Indoneziji, Mjanmaru, na Filipinima ili u Australiji? Osim stoljetnog znanja, Japanu pomaže klima, kaže stručnjak Yuichi Nakamura."Ključ je japanska zima. Zbog nje japanski biseri bolje sjaje", rekao je.
Jasminka Knežević
Kamenice se beru u prosincu, kada je temperatura mora oko 15 stupnjeva
Tehnika uzgoja bisera smišljena je u zaljevu Ago prije više od stotinu godinu i odatle se proširila svijetom
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike