Mozaik
ZA DOPRINOS AMERIČKOJ GLAZBI I KULTURI

Aretha Franklin dobila
Pulitzerovu nagradu
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Među laureatima Pulitzerove nagrade, koja se od 1917. dodjeljuje na njujorškome Sveučilištu Columbiji za najveći doprinos novinarstvu i umjetnosti je i nedavno preminula soul legenda Aretha Franklin. Posebnu je nagradu dobila za "neizbrisivih pet desetljeća dug doprinos američkoj glazbi i kulturi". Pokojna legenda soula nagrađena je postumno poput brojnih drugih glazbenih velikana. Među njima su Duke Ellington, George Gershwin, Hank Williams, John Coltrane, Thelonious Monk, Scott Joplin i živući Bob Dylan. Priznanje se poklapa s početkom prikazivanja filma "Amazing Grace", koji će za uskrsni vikend pogledati posjetitelji 1000 američkih kina, a početkom svibnja kreće u širu kinodistribuciju.


U siječnju 1972. godine Aretha Franklin snimila je album "Amazing Grace", u crkvi New Bethel Baptist, u okrugu Watts, u Los Angelesu. Snimka njezina gospel nastupa prikazana je u spomenutom dokumentarnom filmu. Redatelj originalnog filmskog ostvarenja bio je Sydney Pollack, a budući da je preminuo 2008., vodstvo projekta preuzeo je producent Alan Elliott.


Franklin za života nije dopustila da se snimke puste u javnost. Album je u SAD-u prodan u više od dva milijuna primjeraka te je postao njezin najprodavaniji album, kao i najprodavaniji album gospela u povijesti glazbe.
Ovogodišnja dobitnica Pulitzerove Nagrade za glazbu je skladateljica Ellen Reid. Nagrađena je za operno djelo čija je svjetska premijera održana u studenome u Operi, u Los Angelesu. H
Možda ste propustili...

JONATHAN, J. R. AUGUST, LOVELY QUINCES, NIPPLEPEOPLE...

Šibenski “Let’s Rock” festival 21. lipnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana