Mozaik
IVONA GLAVAŠ, MODNA DIZAJNERICA I OSJEČANKA SA SPLITSKOM ADRESOM

Volim oživiti sjećanja na dane u rodnom Osijeku
Objavljeno 17. travnja, 2019.
Na jesen će ulice Osijeka biti kulisa moje nove jesensko/zimske kolekcije

Mlada Osječanka Ivona Glavaš, koja već godinama živi u Splitu, prošlog tjedna predstavila se svojom novom kolekcijom vlastitog brenda Anovi na modnoj manifestaciji Fashion Destination Zagreb.

Kako je počela vaša modna priča? Kad ste došli u Split na studij ili je to počelo i ranije, u rodnom Osijeku?

- Moda je odmalena sastavni dio mog života i zato su najviše zaslužne moja mama i baka koje su mi još otkako sam bila beba osmišljavala razne kombinacije. One su zapravo bile te koje su mi usadile temelje za stil koji imam danas. No moja modna priča počela je u Splitu dok sam studirala. Moram priznati da su mi dame sa splitske rive svakodnevna inspiracija.

Prvo ste dizajnirali nakit pa tek potom odjeću. Odakle je došla inspiracija za nakit?

- Prvu ogrlicu izradila sam sebi jer sam htjela imati nešto drugačije, što će zaokružiti moju odjevnu kombinaciju. Onda su je poželjele i moje prijateljice, pa njihove prijateljice i tako je priča krenula... Osnovna inspiracija mi je uvijek ono što bih ja voljela imati i nositi.

Kako je nastalo ime vašeg brenda Anovi?

- Htjela sam nešto da podsjeća na mene, a da je isto tako i zvučno. S obzirom na to da sam ja poprilično "naopaka" osoba, što je drugima teško, meni je lagano i obratno i volim da je sve drugačije, okrenula sam svoje ime i svidjelo mi se kako zvuči. A na logu smo na slovo I stavili krunu jer je u meni još odmalena ta ljubav prema princezama i njihovoj profinjenosti, eleganciji i dosljednosti koju nastojim predočiti u svojim kreacijama.

Kako se dogodio taj prijelaz na kreiranje odjeće i kada?

- Dok sam još izrađivala nakit, paralelno sam upisala tečaj šivanja i krojenja te sam za snimanje kampanje nakita izradila i prvu kolekciju odjeće koja je bila odlično prihvaćena i tako je sve krenulo. Volim modu, a isto tako volim učiti, raditi i stvarati nešto novo. Stoga sam povezala ljubav prema modi i znanja stečena tijekom školovanja na ekonomskom fakultetu kako bih radila ono što volim i što me svakodnevno istinski raduje.

Predstavili ste novu kolekciju na Fashion Destinationu Zagreb. Kako biste ju sami predstavili onima koji nisu bili tamo?

- Nova kolekcija inspirirana je francuskom umjetnošću u doba rokokoa. Tako u kolekciji prevladavaju pastelne boje, prozračni materijali, čipka, nabori, neobični volani i volumenizirani rukavi. U kolekciji se nalaze haljine izrađene od metara i metara čipke te odijela u kojima će se svaka dama osjećati profinjeno, odvažno i svojim stilom neće moći proći neprimijećeno gdje god se pojavi. Uz haljine i odijela izradila sam i nakit kako bi kolekcija bila potpuna.

Imate li puno revija "u nogama" i gdje ste se sve do sada predstavili?

- Ovo je bila prva "prava" revija, koja mi je bila veliki san. I neizmjerno sam sretna i zahvalna organizatorima na pozivu i povjerenju. Do sada sam kolekcije predstavila na Wedding dayu u Splitu, na Izboru kraljice Dalmacije i na Croatia Boat Showu.

Budući da ste već dugo u Splitu, koliko još Osijeka i Slavonije ima u vašem kreativnom procesu?

- Već osam godina živim u Splitu i Splićanke su me odlično prihvatile. Dogodile su se predivne suradnje, poznanstva, a i nova prijateljstva. U konačnici, tu se stvorio Anovi. Međutim, rođena sam u Osijeku i tu sam živjela 19 godina, tako da volim oživiti sjećanja na svoje dane u Osijeku. U Osijeku ima uistinu talentiranih i kvalitetnih ljudi, tako da sam već dva puta snimala kampanju s ekipom iz Osijeka. Joanna Paciorek realizirala je sve moje želje svojim fotoaparatom, a Martini Ivković s punim povjerenjem uvijek prepustim make up. Posljednje što me posebno razveselilo iz Osijeka je to da me prijateljica iz školskih klupa Mia Dimšić došla podržati na Fashion Destinationu u odijelu iz Anovi kolekcije. Nema mi ljepše od uspješnih žena koje žive svoje snove i svakodnevno rade na njima, a Mia je jedna od njih.

Pročitala sam da vam je i vaš pas Lotta ponekad model. Kako se to njemu sviđa?

- To je jedna posebna priča. Prva Anovi kreacija bila ja majica koja je dobila ime po mom psiću Lotta i ona je još uvijek naš najprodavaniji proizvod, s njom je zapravo sve i krenulo. Kada smo ju objavili, svi su ju poželjeli od cura iz susjedstva do estradnih zvijezda. Uoči otvorenja atelijera odlučila sam ju na neki način obnoviti te sam tako uz pomoć Tatjane Grivić izradila majice s ilustracijom Lotte. Koja uz majice krasi i zidove atelijera. Lotta se inače voli slikati samo sa mnom i samo ako ju ja slikam. (smijeh)

Kakve planove imate dalje u ovoj godini?

- Moj posao je poprilično dinamičan, tako da stalno imam nove ideje i planove, ali o njima ne volim nikada unaprijed pričati. Samo ću vam reći da nas čekaju jako zanimljive suradnje i puno novih ljetnih haljina. I evo, otkrit ću vam jedan projekt kojemu se iznimno veselim, na jesen će ulice Osijeka biti kulisa jesensko/zimske kolekcije. Jesen u Osijeku mi je najdraža.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike