Kultura
ODABRANO 37 RADOVA ZA 12. IZLOŽBU

I Marić i Matoković u utrci za HT nagradu
Objavljeno 17. travnja, 2019.
Kristina Marić predstavit će rad "Dune - pješčani planet" iz 2019., a Mario Matoković "Neizvjesni prostori I", iz 2018.

Od 286 radova pristiglih na ovogodišnji natječaj, međunarodno stručno povjerenstvo (u sastavu mr. sc. Snježana Pintarić, predsjednica, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; Andreas Hoffer, kustos, Kunsthalle, Krems; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar; Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a), izabralo je 34, od toga pet autora u kategoriji za mlade, što uz troje pozvanih umjetnika (izravno sudjeluju na izložbi Andreja Kulunčić, Vesna Pokas i Nora Turato), čini ukupno 37 autora koji će predstaviti svoje recentne radove u MSU-u od 17. svibnja do 9. lipnja.


Među odabranima dvoje je Osječana - Kristina Marić predstavit će svoj rad Dune - pješčani planet iz 2019., a Mario Matoković, Neizvjesni prostori I, trokanalnu videoinstalaciju iz 2018.

"Promatranje"

Matoković u svom radu, za koji je na 26. slavonskom biennaleu dobio nagradu Ex Aequo i koju je prijavio za izložbu Arte Laguna Prize 2018/19 u venecijanskim Arsenalima, problematizira "promatranje" (nasilja, obrazovanja, problema, ljudi...), i statičnost u trenutcima kada je potrebna reakcija na određene probleme (socijalne, ekonomske, društvene...). Dokle smo spremni i voljni promatrati dok se oko nas događaju situacije koje se direktno, ili indirektno, odražavaju na našu sadašnjost ili budućnost? - pita se u radu Matoković.


- Hvala! Ma zadovoljan sam, ne znam što bih još dodao osim da se isplatilo raditi s Tonijem Balogom - ističe zadovoljno Matoković, napominjući kako u ovoj fazi još ne razmišlja o nagradi.


- Zadovoljan sam s prolazom. Ako dobijem nagradu, idem u Ameriku s više novca. No zaista ne razmišljam o tome, jer ima mnogo odličnih umjetnika na jednom mjestu i to je lutrija - komentira Mario koji za manje od dva mjeseca odlazi u SAD na jednomjesečni rezidencijalni program neprofitne umjetničke organizacije Art Omi, umjetnički centar udaljen dva sata od New Yorka.


Uz njih dvoje, još je jedan Slavonac - Matej Knežević, koji je u konkurenciji s radom Neke visceralne stvari iz 2018., rođen je u Slavonskom Brodu, ali posljednjih godina živi u Zagrebu.


Kristina Marić (Đakovo, 1990.) diplomirala je 2015. na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Na umjetničkoj rezidenciji Art Quarter Budapest u Budimpešti boravi 2013., a 2016. je finalistica Squeeze it natječaja Trieste Contemporanea (Italija). Dobitnica je Red Carpet Art nagrade za mlade umjetnike 2017. (Beč), finalistica Nagrade Radoslav Putar 2018. Aktivno izlaže na izložbama i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima su: 13 festivalen (Göteborg, Švedska), festival Perforacije, 51. zagrebački salon vizualne umjetnosti, Device_art (Zagreb), Crosstalk Video Art Festival (Budimpešta). Asistentica je na AUKOS-u, članica HDLU-a Osijek i voditeljica Galerije Kazamat.

Poticaj za daljnji rad

Mario Matoković (Osijek, 1985.) diplomirao je 2010. na AUKOS-u. Izlagao je na brojnim domaćim te nekoliko međunarodnih izložbi. Finalist je nagrade Radoslav Putar, nagrada za mlade umjetnike do 35 godina i dobitnik 3. nagrade na 5. biennalu suvremene umjetnosti u Novorossyisku, u Rusiji, za rad Zastava. Asistent je na AUKOS-u, od 2013. do 2016. predsjednik je HDLU-a Osijek i jedan od osnivača Umjetničke organizacije POPUP.

Od odabranih radova žiri će odabrati tri: za prvu nagradu u iznosu od 75 tisuća, drugu za 45 tisuća i treću za 40 tisuća kuna. Otkupljeni radovi postaju dio fundusa MSU-a. Dodjeljuje se i nagrada u kategoriji za mlade u iznosu od 20.000, dok nagradu publike u iznosu od 10.000 kuna dobiva umjetnik čiji rad osvoji najviše glasova publike koje prebrojava posebno povjerenstvo po zatvaranju izložbe. Nagrada publike i nagrada za mlade nisu otkupne i isplaćuju se autorima kao poticaj za daljnji rad - ističu organizatori. N.Vekić
Najveći broj odabranih radova su instalacije
Najveći broj odabranih radova su instalacije, potom slijede fotografije i videoradovi, multimedijalne i videoinstalacije te objekti, a manje su zastupljene slike, crteži, skulpture, grafike i performansi. U kategoriji za nagradu Za mlade odabrani su: Butorac, Denis, Homesick, 2018.; Javoran, Mario, Posljednji mornar Mediterana, 2019.; Kuzmić, Nikolina, Arhiva patoloških stakalca, 2018-2019.;

Svirać, Denis, Umjetnikova sloboda, 2019.; Žarković, Nives, Sram te i stid bilo, 2018.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike