Sport
VESLANJE

Osječki blizanci u "četvercu bez" traže put na OI
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Braća Lončarić su još lani bila juniori, ove godine veslaju među seniorima i planovi su golemi

Još lani su veslali među juniorima, a već ove godine "gurnuti" su u seniorske vode i na velike regate kako bi pokušali osigurati plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. Riječ je o osječkim veslačkim blizancima, Antonu i Patriku Lončariću, koji su tako preskočili jednu stepenicu, onu mlađeseniorsku, i odmah iz juniora otišli među seniore.


Izbornik hrvatske veslačke reprezentacije Darko Mikšić početkom godine najavio je kako za braću Lončarić ima poseban plan. Prvi korak bio je da izađu iz svog "dvojca bez", discipline kojom su među juniorima pokorili Europu i svijet, te sjednu u drugu posadu kojom bi pokušali otići u Tokio. Promjena discipline radi višeg cilja razumljiv je potez, dvojac bez kormilara veslaju i braća Sinković, a pokraj njih u Hrvatskoj nitko nema izgleda. Lončarićima je HVS našao - četverac bez kormilara u koji su sjeli sa Zagrepčanima Ivanom Pitonom i Tomislavom Šainom. I taj novoformirani "četverac bez" je prvu provjeru imao ovoga vikenda u talijanskom Piedilucu gdje se održavala jedna od najjačih regata na početku sezone. Iako nisu stajali na postolju, to uostalom nitko nije ni očekivao, mladi hrvatski četverac i njihov trener (izbornik) Mikšić su zadovoljni. Oba dana ušli su u A finale, u subotu su bili peti (6:20.06, deset sekundi sporije od prvih Rumunja), dan kasnije četvrti (6:18,23). A veslali su u konkurenciji viceprvaka svijeta Talijana, te sudionika finala s lanjskog SP-a Južnoafričke Republike, Švicarske, Rumunjske...


- Nismo imali puno vremena za zajedničke treninge i uveslavanje, ali snage i želje imamo napretek, nedostaju nam još neke tehničke finese, ali to dolazi sa zajedničkim treninzima i vjerujem da će biti puno bolje jer mjesta za napredak itekako imamo - pričao je jučer Patrik Lončarić tijekom putovanja iz Zagreba za Osijek.


Dečki su tek prije mjesec i pol zajedno sjeli u čamac i jasno da nisu još uveslani, ali talijanski nastup je obećavajući. Slijede treninzi i nove zajedničke pripreme, a onda novi ispit u svibnju na regati Svjetskog kupa u Plovdivu.


- Bilo je ovo novo iskustvo, vrhunska konkurencija, iskusni i brzi četverci, a mi nakon svega nismo nezadovoljni. Naprotiv, prošlo je bolje nego što smo očekivali, sami sebe smo iznenadili. Veslali smo u dva A finala i jedva čekamo nove izazove.


Lani ste veslali među juniorima, a ove godine se priča o Olimpijskim igrama.


- To je cilj, zato je i nastao ovaj četverac. Tek smo na početku, ove godine nas čeka niz izazova, a želja i cilj su jasni - odlazak u Tokio - poručio je Patrik Lončarić.
Ivan-Ante Grgić je u Piedilucu veslao u "dvojcu bez" s Fabiom Ipsom iz pulske Istre. I njima je ovo bilo prvo veće međunarodno natjecanje u toj disciplini među seniorima, a osječko-pulska kombinacija je u subotu bila peta u B finalu s vremenom 7:05,46 (četiri sekunde zaostatka za prvoplasiranim Rusima), u nedjelju su veslali u A finalu gdje su završili kao šesti (7:14,70).


Ivana Liović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini