Novosti
NADBISKUP HRANIĆ ZA SUSRETA S NOVINARIMA:

Kao da smo zarobljeni u tami Velikoga petka
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Nadbiskup u svojoj preduskrsnoj poruci upozorava na sebičnost, korupciju, zatvorenost pred darom života, podjele u društvu

Suvremeni čovjek kao da je još uvijek ostao zarobljen u tami Velikoga petka. Sebičnost, korupcija, zatvorenost pred darom života, nasilje nad ženama, nad djecom i nad onima koji misle ili vjeruju drukčije. Mržnja kojom se natječu mnogi u vrijeđanju neistomišljenika, strah od budućnosti…, sve to postalo je glasno poput urlanja onih koji su vikali: „Raspni ga, raspni!“. Kršćanin koji vjeruje u uskrsnuće zna da se svijet može promijeniti samo na drukčiji način. Njegov odgovor na mržnju nije mržnja; njegov odgovor na nasilje nije nasilje. Krist je sve to na križu pobijedio, poručio je jučer na preduskrsnom susretu s novinarima đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, uronivši uskrsnu pastirsku poruku i u aktualni trenutak. Poručio je da Uskrsli Gospodin zahtijeva od nas preobrazbu društva u pravu zajednicu braće i sestara, no da je za to potrebno više od primisa na različitim životnim područjima.

Važni izbori
Istaknuo je da društvena pravednost, mir, solidarnost, zajedništvo..., nikada neće biti u potpunosti ostvareni ako tome pristupamo samo kao građani koji pripadaju jednom društvu. - Uskrsnuće Kristovo poziv je na novi život i put preobrazbe – i pojedinca i zajednice u kojoj on živi. Kršćanin zato ne čeka bespomoćno pravedniji život. Njegova vjera u uskrsnuće pruža mu moć koja se očituje u slabosti i daruje mu snagu Kristove žrtve, kojom se prinio na križ iz ljubavi prema čovjeku - poručuje Hranić koji je odgovarao i na novinarska pitanja. Na upit o euroizborima i čuje li se hrvatski glas glasno za EU govornicom, rekao je da su to važni izbori, no da mnogi građani još nisu toga svjesni. – Jer, u Europarlamentu donose se mnogi zakoni, smjernice za budućnost. U danas sve više globaliziranom svijetu dobro je da je Europa ujedinjena, no smatram da (još) nismo uspjeli ostvariti sve benefite za RH iz pripadnosti EU-u kao što smo možda zamišljali i kao što su drugi učinili. No, i sami smo tome krivi, još od vremena pregovora, pa dosad, kako se ponašamo i koliko smo odgovorni. Volio bih da europarlamentarci budu odraz hrvatskog identiteta, bića, vrijednosti koje živi hrvatski narod i da time obogaćuju čitavu Uniju. Ako se mi izjednačimo u svemu ostavljajući svoj identitet po strani, te se dodvoravamo drugima da bismo više bili kozmopoliti, Europejci, ne činimo dobro ni sebi, ni Uniji - rekao je Hranić.

Jasenovac i Bleiburg
Na upit o nikada većim podjelama u društvu, a primjeri su Jasenovac i Bleiburg, gdje je ove godine austrijski biskup zabranio misu, Hranić je za potonje rekao da to nije stav Crkve u Austriji, nego apostolskog administratora, jedne biskupije.

- Ta biskupija ima objektivnih poteškoća, on je u jednom nezgodnom trenutku postavljen na njeno čelo i nije mu lako. Mi smo, HBK, pojedini biskupi, predsjednik HBK, komunicirali s predsjednikom njihove BK. Ne bi se moglo reći da je to njihov stav, ali moramo poštivati odluke, ne možemo pregaziti stav jednog čovjeka - rekao je Hranić. Smatra da treba biti otvoren za cjelovitu istinu, da se otvore svi arhivi, no da ih objektivno istraži znanost, povjesničari i osvijetle cjelovitu istinu. "Svjesni smo toga, kajemo se zbog toga, udaramo se u prsa. Nažalost, sinovi našeg naroda u Jasenovcu su učinili užasna zlodjela. Ma, i da je jedan čovjek tamo stradao - to je mnogo, desetero ljudi – to je užasno, a, zamislite, tamo su stradali deseci tisuća. To je užasno! S tim se hrvatski narod mora suočiti. Kasnija zla koja su se dogodila našem narodu ne mogu nas opravdati da šutimo. Moramo prihvatiti objektivnu istinu o Jasenovcu, no problem je bio što su se brojevi stradalih višestruko umnažali da bi se ponizio i demonizirao naš narod, a iza zlodjela uvijek stoje konkretni ljudi. Čini se da je brojka stradalih u Jasenovcu sada 80-ak tisuća, a i to je užasno", rekao je Hranić, ocijenivši i Bleiburg, križni put primjerima užasa gdje su stradavanja, dodao je, možda i veća, no o tome se nije smjelo ništa reći.

Suzana Župan
“Čovjek kojemu je sav njegov život Crkva”
Nadbiskup je tijekom susreta s novinarima još jednom pozvao vjernike na biskupsko ređenje pomoćnog biskupa mons. Ivana Ćurića na Uskrsni ponedjeljak. “On je čovjek kojem je sav njegov život Crkva, liturgija. Vidim ga kao izvrsnog suradnika i izvrsnog pomoćnog biskupa”, rekao je Hranić. Osvrnuo se i na hrvatsko-srpsko pitanje. “Mi smo susjedni narodi, baštinici iste kršćanske vjere. Bliski smo narodi koji imamo toliko zajedničkoga. Moramo biti razumni za gradnju budućnosti i mostova”, rekao je Hranić, ističući pritom ulogu medija i obiju crkava.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA

Novi krug prijava od 30. ožujka

2

KINA SVAKODNEVICA U GLAVNOM GRADU

Virus je Kinezima promijenio navike i očvrsnuo optimizam

3

HPK NAKON PROSVJEDA POLJOPRIVREDNIKA U BRUXELLESU UPOZORAVA:

Tko će uskoro proizvoditi hranu za stanovnike Europske unije?