Novosti
SAVJET ZA SLAVONIJU, BARANJU I SRIJEM

Između dvije sjednice ugovoreni projekti porasli su za 1,23 milijarde kuna
Objavljeno 16. travnja, 2019.

Posljednja sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održana je u prosincu prošle godine u Pakracu. Do danas je u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem ostvaren značajan porast ugovaranja projekata na području pet slavonskih županija od čak 1,23 milijarde kuna. Dakle, u razdoblju od 18. listopada 2016. do 5. travnja 2019. ugovoreno je 9,7 milijardi kuna, odnosno 51,76 posto od ciljanog iznosa (18,7 milijardi kuna). U razdoblju od 18. listopada 2016. do 4. siječnja 2019. plaćeno je 3,08 milijardi kuna, odnosno 16,41 posto nepovratnih sredstava u odnosu prema ciljanom iznosu. Zasiguno će s ovim konkretnim rezultatima danas (utorak) biti otvorena Vlll. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja će se održati u Novoj Gradiški.

Tek kratko podsjećanje, Vlada RH je na sjednici 8. ožujka 2017. osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem radi ostvarivanja usmjerenijeg pristupa i sinergije svih aktera te dodatnog povezivanja državnog i europskog proračuna. U radu Savjeta sudjeluju svi ministri vezani za korištenje fondova Europske unije, pet župana slavonskih županija, pet direktora razvojnih agencija, predstavnici udruga gradova i općina, Hrvatskoga sabora i Ureda predsjednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore i rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Sjednice Savjeta održavaju se svaki put u drugom mjestu u drugoj županiji.

Uvodno će se kao predsjedajući obratiti Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, a potom i domaćini - Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, i Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške. Najavljeno je kako će Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, te Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a, predstaviti dosadašnje rezultate Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. O aktiviranju državne imovine na području pet slavonskih županija govorit će ministar državne imovine Goran Marić. Zaključno, potpisat će se ugovori usmjereni na razvoj turizma i gospodarstva za područje Slavonije, Baranje i Srijema. No, kako doznajemo, ovaj će put predstavnici Svjetske banke predstaviti izvješće o temi Strateške dijagnoze Slavonije, Baranje i Srijema i preporuke za rast i zapošljavanje s naglaskom na IKT sektor.

Sukladno izvješćima i analizama Svjetske banke, Savjet će, prema najavama, pružiti potporu za nastavak aktivnosti iz Ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu, na temelju kojeg će se izraditi pet projektnih prijedloga koji se mogu financirati u financijskoj perspektivi 2014. – 2020., a podrazumijevaju jačanje izravnih stranih ulaganja, inicijativa za podršku inovacijskom sustavu, učinkovitosti i upravljačkih vještina u tvrtkama, vještina sukladno potrebama tržišta rada te inicijativa za jačanje socijalne uključenosti na tržište rada. D.Kuštro
SREDSTVA ZA PROJEKTE SLAVONSKIH ŽUPANIJA
Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokrenut je kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Riječ je o sredstvima za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne putove i energetiku osigurana u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014. - 2020.
PET PRIJEDLOGA
Savjet pruža potporu za nastavak aktivnosti iz Ugovora, odnosno izradu pet projektnih prijedloga koji se mogu financirati u tekućem financijskom razdoblju korištenja ESI fondova (2014. – 2020.), a proizlaze iz analiza Svjetske banke. Riječ je o jačanju izravnih stranih ulaganja; jačanju inicijativa za podršku inovacijskom sustavu; jačanju učinkovitosti i upravljačkih vještina u tvrtkama; jačanju vještina sukladno potrebama tržišta rada te Inicijativi za jačanje socijalne uključenosti na tržište rada. Savjet podržava inicijativu za osnivanje pet fokus-grupa koje će sudjelovati u izradi pet projektnih prijedloga.
Možda ste propustili...

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Pad zaposlenosti 1,4 posto

KLEVETANJE PREDSJEDNIKA USTAVNOG SUDA MIROSLAVA ŠEPAROVIĆA

Miličić osuđen za klevetu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA

Novi krug prijava od 30. ožujka

2

KINA SVAKODNEVICA U GLAVNOM GRADU

Virus je Kinezima promijenio navike i očvrsnuo optimizam

3

HPK NAKON PROSVJEDA POLJOPRIVREDNIKA U BRUXELLESU UPOZORAVA:

Tko će uskoro proizvoditi hranu za stanovnike Europske unije?