Novosti
SAVJET ZA SLAVONIJU, BARANJU I SRIJEM

Između dvije sjednice ugovoreni projekti porasli su za 1,23 milijarde kuna
Objavljeno 16. travnja, 2019.

Posljednja sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održana je u prosincu prošle godine u Pakracu. Do danas je u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem ostvaren značajan porast ugovaranja projekata na području pet slavonskih županija od čak 1,23 milijarde kuna. Dakle, u razdoblju od 18. listopada 2016. do 5. travnja 2019. ugovoreno je 9,7 milijardi kuna, odnosno 51,76 posto od ciljanog iznosa (18,7 milijardi kuna). U razdoblju od 18. listopada 2016. do 4. siječnja 2019. plaćeno je 3,08 milijardi kuna, odnosno 16,41 posto nepovratnih sredstava u odnosu prema ciljanom iznosu. Zasiguno će s ovim konkretnim rezultatima danas (utorak) biti otvorena Vlll. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja će se održati u Novoj Gradiški.

Tek kratko podsjećanje, Vlada RH je na sjednici 8. ožujka 2017. osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem radi ostvarivanja usmjerenijeg pristupa i sinergije svih aktera te dodatnog povezivanja državnog i europskog proračuna. U radu Savjeta sudjeluju svi ministri vezani za korištenje fondova Europske unije, pet župana slavonskih županija, pet direktora razvojnih agencija, predstavnici udruga gradova i općina, Hrvatskoga sabora i Ureda predsjednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore i rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Sjednice Savjeta održavaju se svaki put u drugom mjestu u drugoj županiji.

Uvodno će se kao predsjedajući obratiti Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, a potom i domaćini - Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, i Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške. Najavljeno je kako će Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, te Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a, predstaviti dosadašnje rezultate Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. O aktiviranju državne imovine na području pet slavonskih županija govorit će ministar državne imovine Goran Marić. Zaključno, potpisat će se ugovori usmjereni na razvoj turizma i gospodarstva za područje Slavonije, Baranje i Srijema. No, kako doznajemo, ovaj će put predstavnici Svjetske banke predstaviti izvješće o temi Strateške dijagnoze Slavonije, Baranje i Srijema i preporuke za rast i zapošljavanje s naglaskom na IKT sektor.

Sukladno izvješćima i analizama Svjetske banke, Savjet će, prema najavama, pružiti potporu za nastavak aktivnosti iz Ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu, na temelju kojeg će se izraditi pet projektnih prijedloga koji se mogu financirati u financijskoj perspektivi 2014. – 2020., a podrazumijevaju jačanje izravnih stranih ulaganja, inicijativa za podršku inovacijskom sustavu, učinkovitosti i upravljačkih vještina u tvrtkama, vještina sukladno potrebama tržišta rada te inicijativa za jačanje socijalne uključenosti na tržište rada. D.Kuštro
SREDSTVA ZA PROJEKTE SLAVONSKIH ŽUPANIJA
Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokrenut je kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Riječ je o sredstvima za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne putove i energetiku osigurana u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014. - 2020.
PET PRIJEDLOGA
Savjet pruža potporu za nastavak aktivnosti iz Ugovora, odnosno izradu pet projektnih prijedloga koji se mogu financirati u tekućem financijskom razdoblju korištenja ESI fondova (2014. – 2020.), a proizlaze iz analiza Svjetske banke. Riječ je o jačanju izravnih stranih ulaganja; jačanju inicijativa za podršku inovacijskom sustavu; jačanju učinkovitosti i upravljačkih vještina u tvrtkama; jačanju vještina sukladno potrebama tržišta rada te Inicijativi za jačanje socijalne uključenosti na tržište rada. Savjet podržava inicijativu za osnivanje pet fokus-grupa koje će sudjelovati u izradi pet projektnih prijedloga.