Regija
NEDAĆE ZBOG VISOKE PLAĆE DIREKTORA

Porezna reforma je ugasila PZ Češnjak
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Nismo osnovali zadrugu da bismo zarađivali, nego da bismo se zajedno lakše pozicionirali na tržištu, kaže Mara Čuljak
STARI JANKOVCI - Zadruga Češnjak, registrirana u Starim Jankovcima, koja okuplja sedam zadrugara, proizvođača češnjaka s područja Vukovarsko-srijemske županije, ugasila se ovih dana, ali proizvođači nastavljaju rad u sklopu udruge osnovane 2013. u Ceriću. Razlog gašenja zadruge osnovane 2017. je, objašnjava Mara Čuljak, predsjednica udruge Češnjak, direktorski cenzus koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine poreznom reformom.- Mi nismo zadruga osnovana da bi zarađivali, nego da bi se kao zadrugari zajedno lakše pozicionirali na tržištu. Zadruge koje ne uprihode 120 - 150.000 kuna godišnje, propale su. Od 1. siječnja stupila je na snagu porezna reforma po kojoj se uvodi direktorski cenzus za zaposlene u d.o.o, j.d.o.o i zadrugama, osobe koje zastupaju, direktore ili upravitelje. Zadruge nisu izuzete iz toga, iako sam upozoravala na to u Ministarstvu poljoprivrede. Da bi zadruga mogla poslovati sa zaposlenim upraviteljem, mora uprihoditi 120.000 - 150.000 kuna godišnje. Naš je prihod u 2018. bio 45.000 kuna. Suša je učinila svoje, prinos se drastično smanjio, cijena pala, a davanja se povećala. Direktor po zakonu mora imati plaću od 5500 kuna neto, davanja su 2000 kuna mjesečno. Tražili smo izuzeće zadruga iz toga jer poljoprivredni sektor ovisi o vremenskim prilikama čak do 80 posto, no nije bilo sluha od zakonodavca. Dosad je bila mogućnost volontiranja upravitelja, ali se i to onemogućilo ovom reformom. I ministar gospodarstva protivio se ovome, ali bez uspjeha. Što će dalje biti? Je li ovo i najavljeno ukidanje malih škola u selima stvarno način iseljavanja Slavonije? Ne znam i nemam odgovor. Mi nismo propali, solventni smo, ali ako se ne zatvorimo, ne ugasimo, propast ćemo jer nas zakon na to prisiljava. Reformom je ugašena jedna zdrava, dobra priča našeg kraja. Naš rad, trud, napredak, netko je obrisao jednim stavkom zakona u dvije rečenice. Udruga Češnjak će i dalje postojati kao čuvar starih naših sorti cerički ozimi i šokac – pojašnjava Mara Čuljak i dodaje kako je Vukovarsko-srijemska županija poduzela sve da pomognu zadruzi te podsjeća kako su, kada su krenuli, u najistočnijoj županiji bila 3,2 hektara pod češnjakom, a danas 93 hektara, i to zahvaljujući najviše udruzi Češnjak i Županiji.

Mara Čuljak kaže kako u početku nije povjerovala, kada je prvi put pročitala stavke porezne reforme, da je dobro razumjela pa je razgovarala sa stručnjacima koji su ju uvjerili da je, nažalost, dobro shvatila što zakon predviđa.

- Ogorčena sam na cijeli sustav, i na ministra što sa svojih 50 godina odlazim iz Hrvatske i nadam se da se nikada neću ni vratiti, pa ni na godišnji, jer cilj je postignut, što više ljudi neka napusti Hrvatsku - kaže Mara Čuljak.

Udruga Češnjak okuplja u Vukovarsko-srijemskoj županiji 11 proizvođača češnjaka koji obrađuju stotinjak hektara, a diljem Hrvatske ih je oko 250 i proizvedu toliko češnjaka da Hrvatska gotovo uopće ne bi trebala uvoziti ovu namirnicu.

Miroslav Flego
udruga Češnjak
OKUPLJA 11 PROIZVOĐAČA KOJI IMAJU 93 HEKTARA
Porezna reforma i plaće direktora
Za direktore, prema poreznoj reformi što je stupila na snagu, mjesečna osnovica za obračun doprinosa za rad u punom radnom vremenu ne može biti niža od umnoška svote prosječne plaće i koeficijenta 0,65. Odnosno, od 1. siječnja 2019. ona ne može biti niža od 5491,20 kuna. Netoiznos ovisi o poreznim olakšicama te mjestu stanovanja zaposlenog člana uprave i iznosi 4225,00 kuna. Nova minimalna plaća direktora obračunata je za siječanj, a isplaćena u veljači. Zdruga Češnjak svjesna je kako tu zakonsku obvezu ne može ispuniti.
Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike