Regija
GRADNJA NADVOŽNJAKA PREKO PRUGE ZAGREB - TOVARNIK

Zbog nevaljanih prijava javna je nabava poništena
Objavljeno 16. travnja, 2019.
VINKOVCI - Iako je u veljači na Gradskom vijeću rečeno kako je napokon objavljen javni natječaj za gradnju nadvožnjaka preko magistralne višekolosiječne željezničke pruge Zagreb - Tovarnik, koji će povezati stanovnike Borinačkog naselja sa središtem Vinkovaca, što oni već godinama traže jer su prometno izolirani, početak gradnje je prolongiran. Naime, ovih je dana poništen postupak javne nabave radova gradnje nadvožnjaka i prilazne prometnice za potrebe projekta "Izgradnja nadvožnjaka Duga ulica – Borinačka ulica i prilazne prometnice u gradu Vinkovcima". Postupak javne nabave se poništava jer su sve četiri pristigle ponude ocijenjene kao nevaljane. Cijena triju ponuda prelazi planirana, odnosno osigurana novčana sredstva naručitelja za nabavu, a ponuda najpovoljnijeg ponuditelja nije sukladna dokumentaciji o nabavi, kažu u gradskoj upravi Vinkovaca i dodaju kako će Grad Vinkovci pokrenuti novi postupak javne nabave nakon isteka roka za izjavljivanje žalbe koji iznosi deset dana.

Problemi za stanovnike naselja Borinci i Blato započeli su prije 25 godina, kada je zatvoren pružni prijelaz koji je povezivao Dugu i Borinačku ulicu. Zbog toga su do središta Vinkovaca bili prisiljeni putovati obilaznim putom, preko podvožnjaka u Ulici kralja Zvonimira, pa moraju prevaliti šest kilometara kako bi došli u središte grada.

Uvodna konferencija ovog projekta vrijednog 80 milijuna kuna, financiranog u gotovo stopostotnom iznosu iz nepovratnih sredstava Kohezijskog fonda i državnog proračuna, dok će manji dio novca osigurati nositelj projekta Grad Vinkovci, održana je u rujnu. Tada je rečeno kako je projektom obuhvaćena gradnja nadvožnjaka dužine 500 metara i modernizacija Borinačke ulice ukupne dužine 4176 metara zajedno s 3000 metara pješačkih i isto toliko biciklističkih staza. Vrijeme provedbe projekta je 65 mjeseci. Osim što će stanovnicima Borinaca omogućiti izravan dolazak u centar grada, u cilju povećanja korištenja javnog gradskog prijevoza, Grad Vinkovci će nakon gradnje nadvožnjaka osigurati novu autobusnu liniju na toj relaciji.

Gradnjom nadvožnjaka iznad pruge Zagreb – Vinkovci – Tovarnik i prilazne prometnice postići će se glavni cilj ovog projekta – uklanjanje uskog prometnog grla na postojećim prometnicama u Vinkovcima.

Osim toga, gradnja nadvožnjaka istodobno će rezultirati i smanjenjem udjela putovanja automobilom u korist javnog gradskog prijevoza i biciklističkog prometa uz izravni doprinos smanjenju emisije ugljičnog dioksida i onečišćenja okoliša, rečeno je. M.Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana