Regija
POZIV GRAĐANIMA ILOKA

Manji broj MO-a zbog (ne)rada i veličine grada?
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Budimir umjesto četiri predlaže jedan do dva MO-a, navodeći da dio građana i ne zna tko vodi “njihov” MO
ILOK - Smanjen broj stanovnika Iloka, veličina grada, ali i (ne)aktivnost pojedinih mjesnih odbora i potreba za njihovom povećanom učinkovitosti i boljim rezultatima rada - neki su od razloga kojima je iločka gradonačelnica Marina Budimir objasnila inicijativu za smanjenje broja mjesnih odbora. Naime, u najistočnjem hrvatskom gradu u kojem trenutačno, prema službenim procjenama, ima oko 3500 stanovnika, djeluju četiri mjesna odbora.
Gradonačelnica Budimir predlaže pak da ubuduće u njihovu gradu bude jedan ili najviše dva MO-a. K tome, bliži se i kraj četverogodišnjeg mandata mjesnim odborima, pa je to i prigoda da se građani prije izbora za svoje nove “mjesne” predstavnike odluče koliki broj MO-a žele. O datumu izbora odlučit će Gradsko vijeće, a gradonačelnica vjeruje da bi termin mogao biti u lipnju ili srpnju. Glede inicijative Budimir, Iločani imaju rok od 45 dana za izjašnjavanje, a svi su na kućne adrese dobili upitnik koji trebaju ispuniti i predati u gradsku upravu, a mogu to učiniti i preko gradske web-stranice.


- U prigradskim naseljima Mohovo, Šarengrad i Bapska imamo tri MO-a i oni su koliko-toliko funkcionalni, a u samom gradu Iloku od četiri mjesna odbora samo je jedan aktivan, dok su ostali posve neaktivni i čak neki od članova, a u svakom ih MO-a ima 9, nisu uopće u Iloku. Takvo stanje otežava nam rad i građani pojedinačno s problemima dolaze u gradsku upravu umjesto da komunikacija bude bolja, brža i učinkovitija posredovanjem mjesnih odbora - pojašnjava gradonačelnica Iloka i dodaje da je i svrha MO-a da budu posrednici između građana i gradskih vlasti koji će artikulirati stvarne probleme određenog dijela grada poput Slovačkog kraja, Faluga.... kako bi se oni i “ugradili” u proračun i potom rješavali.
- Održavala sam tribine i čujem puno toga od građana, ali prioriteti bi se trebali dogovarati u okviru MO-a jer ne možemo u gradskoj upravi uvijek znati što točno treba u nekom dijelu gradu, jesu li to npr. ceste ili dječje igralište. Želimo im omogućiti sadržaje koji oni doista i žele i trebaju - kaže Marina Budimir. Stoga su, dodaje, i postavili upit građanima koliko MO-a žele, s tim da “Ilok treba odbore koji će uistinu i raditi, a ne biti samo izabrani na papiru” jer je to, istaknula je, i smisao njihova postojanja. Opisujući aktualno stanje, Budimir navodi i da dio Iločana i ne zna tko vodi “njihov” MO.
Sanja Butigan
Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike