Regija
DVD ČAGLIN

Među rijetkima u državi imaju žensku vatrogasnu postrojbu
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Sve je više žena vatrogasaca, ne samo u Slavoniji nego i u cijeloj Hrvatskoj, koje postaju operativke
ČAGLIN - Kada se priča o ženskim odjelima u vatrogasnim društvima, obično su formirani za natjecanja, no teško će se čuti da neko dobrovoljno vatrogasno društvo ima žensku operativnu postrojbu.Time se može pohvaliti Čaglin, mala općina u Požeško-slavonskoj županiji, koji je osnovao postrojbu žena koje ne žele biti samo ime na papiru, nego im je glavni cilj postati pravim operativkama i biti ravnopravne s muškim kolegama:

- Jedanaest žena položilo je prve vatrogasne ispite, točnije, za zvanje vatrogasac. Treba svakako reći da su to sve žene starije od 30 godina, dakle većinom udane i majke. No, polažući ispit, sve su odmah dale do znanja da imaju ogromnu volju napredovati i ići s nama na intervencije. Otkako sam postao zapovjednik, prije nekih godinu dana, velika mi je želja bila da žene oforme svoju postrojbu. Konstantno pratim vatrogasne događaje i rad diljem Hrvatske, ali i u svijetu, i prelijepo mi je bilo vidjeti žene u akcijama gašenja požara i drugih intervencija. Moj san se, evo, ostvario u našoj maloj općini – priča nam zapovjednik DVD-a Čaglin Ivan Kukić te naglašava kako je to prvi put u povijesti Čaglina da imaju žensku vatrogasnu postrojbu.

- Oduvijek je bilo djevojaka i žena u našem vatrogasnom društvu. Redovito su pomagale na skupštinama, u svim našim akcijama, a one mlađe bile su dio svih općinskih i županijskih natjecanja. No ovo je prvi put da se stvara ovako nešto. Lijepo je vidjeti da one imaju toliku volju i mi ćemo, naravno, dati sve od sebe da im pomognemo, nabavimo adekvatnu vatrogasnu opremu, uniforme i sve što bude bilo potrebno. Među vatrogaskinjama koje su položile su ravnateljice, tajnice, njegovateljice, ugostiteljice i djelatnice raznih tvrtki, a iz mladeži bi dogodine trebalo stići još bar nekoliko djevojaka. Evo, i moja žena je u ovoj novoj postrojbi i moram priznati da im se zapravo divim, jer uz to što su majke, kućanice i radnice, prihvatile su ovaj poziv bez pogovora i s osmijehom. Doslovno su žene-majke-kraljice – rekao je Kukić. Neke od vatrogaskinja su duže u društvu, a nove su Ana Pajestka (25), Marija Šutić (35), Zvjezdana Vidmar (43), Martina Tomešić (32), Slavica Lukas (42), Danijela Šišić (38), Ruža Kukić (46), Karmela Grgurić (32) i Marija Trejtner (39).

- Među vatrogasce sam došla zbog spašavanju ljudi i pomoći drugima. Rado bih spašavala druge, spašavala živote i imovinu. Ovo je tek početak i ne znam dokle ću doći, ali za sada sam presretna i uživam u svakom trenutku. Ovo je malo mjesto i moramo se same potruditi da pronađemo zanimaciju i druženje, a kada je to još ovako korisno, vrijedno i humano, zapravo smo preponosne. Mojoj obitelji je u početku sve to bilo jako smiješno, no kako vrijeme prolazi, svi su moj poziv prihvatili i sada su ponosni što sam ga odabrala – rekla je Zvjezdana Vidmar, inače po zanimanju ugostitelj. Zapovjednik Kukić veliki je radnik i zasigurno će nove operativke imati sve što im bude trebalo, no ne samo u opremi nego i u potrebnim savjetima.

- Edukacija i vježba su najvažnije, jer intervencije zahtijevaju maksimalnu pripremljenost i prije svega mirnoću i koncentraciju. Ja potpuno vjerujem da one to mogu i zapravo jedva čekam da budu spremne i da ih vidim na djelu – zaključio je Kukić.

Vladimir Grgurić
Sve više žena vatrogasaca
U Slavoniji je sve više vatrogaskinja, i to više nego uspješnih. Kako je već poznato, Mateja Fras Venus iz VZ VPŽ prva je zapovjednica neke vatrogasne zajednice u Hrvatskoj, a u istoj županiji Marija Komar nedavno je postala predsjednica VZ općine Špišić Bukovica. Suzana Grgurić jedina je dočasnica u povijesti DVD-a Orahovica. Borba s vatrom definitivno će biti lakša uz pomoć vrijednih i hrabrih ženskih ruku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike