Svijet
OPTUŽEN ZA RATNE ZLOČINE

U BiH počelo suđenje generalu Dudakoviću
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Pred sudom Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je počelo suđenje umirovljenom generalu Armije BiH Atifu Dudakoviću i šesnaestorici drugih pripadnika Petog korpusa Armije BiH koji su optuženi za ratne zločine počinjene na širem bihaćkom području.


Čitanjem optužnice, koja prema Kaznenom zakonu BiH Dudakovića i ostale tereti za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine protiv civila, suđenje je počelo točno na datum koji se obilježava kao dan osnutka Armije BiH. Dudaković slovi za jednog od heroja obrane BiH, jer su slabo naoružane snage pod njegovim zapovjedništvom u potpunom okruženju tri godine odolijevale napadima postrojbi bosanskih Srba koje su imale i potporu paravojnih postrojbi pobunjenih Srba s okupiranih dijelova Hrvatske.
Po završetku rata Dudaković je bio i zapovjednik zajedničkog stožera vojske Federacije BiH. Sada je suočen s optužnicom koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin. Optužnica uključuje odgovornost za ubojstva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi. Dio optužnice odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama tzv. narodne odbrane autonomne pokrajine Zapadna Bosna, na čijem je čelu bio Fikret Abdić.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana