Osijek
TOPLINSKI SUSTAV GRADA

Gradsko grijanje i u studentskom domu u kampusu
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Planirano je “spuštanje” dijela vrelovodne mreže u Tvrđi zbog deniveliranja cesta i nogostupa

Zamjena vrelovodnog raspleta u krugu Hrvatskih željeznica u Trpimirovoj ulici, zamjena cjevovoda za potrošnu toplu vodu u Naselju Vladimira Nazora, zamjena vrelovodne mreže u Stepinčevoj i Radićevoj ulici te na Gornjodravskoj obali, "spuštanje” dijela vrelovodne mreže u Tvrđi zbog deniveliranja cesta i nogostupa... dio je ovogodišnjih planova za razvoj i rekonstrukciju distribucijske mreže toplinskog sustava Osijeka. Njihova realizacija počinje onog trenutka kada se gradsko grijanje isključi, a to je sukladno vremenskim uvjetima, ali službeno najkasnije 15. svibnja.

Nastavak je to investicijskih radova koji se u Osijeku kontinuirano odvijaju u nekoliko prošlih godina. Osijek uz još samo nekoliko hrvatskih gradova ima sustav javne toplane čije se mreža vrelovodne, toplovodne i parovodne trase redovito obnavlja, pri čemu su ranijih godina prioritet imali najstariji i najugroženiji dijelovi grada. Prošle godine na zamjeni vrelovodne mreže radilo se na nekoliko lokacija - na Drvljaniku, Vijencu Sutjeske, Vijencu A. Cesarca, u Radićevoj ulici i na sjevernoj strani Strossmayerove ulice...

U međuvremenu, HEP Toplinarstvo je, nakon provedenog javnog natječaja, početkom veljače obnovio s Gradom Osijekom koncesionarski ugovor za obavljanje energetske djelatnosti distribucije toplinske energije na rok od sljedećih 20 godina. Koncesionar je tako dužan "osigurati kvalitetan i održiv distribucijski sustav".

A ovo se, prema planu koji je na prijedlog koncesionara usvojen na jednoj od posljednjih sjednica Gradskog vijeća, sastoji od dvije osnovne stavke - održavanje i razvoj distribucijske mreže.

Za razvoj mreže, spomenut u uvodu, planiran je iznos od 5,7 milijuna kuna. Radovi zamjene magistralnog parovoda na dionici od kanala Palčić do TE-TO Osijek te prolazak ispod željezničke pruge između INE i Tvornice šećara planirani su u iznosu od dva milijuna kuna. Najavljen je i novi priključak za krajnjeg potrošača - riječ je o izgradnji vrelovodnog priključka za novi Studentski paviljon u Sveučilišnom kampusu. U dijelu održavanja najviše sredstava, 800 tisuća kuna, osigurano je za preventivno i korektivno održavanje podzemnih i nadzemnih vrelovoda. Za iste radnje, ali na parovodima, znatno manje - 150 tisuća kuna.

Zanimljivo je kako je planirano da će se jedna od planiranih dionica, kao strateški projekt, financirati u suradnji s Gradom Osijekom kroz projekt urbane aglomeracije. Riječ je o zamjeni spojenog vrelovoda od pogona TE-To do pogona Toplane Osijek.

Dario Kuštro
13,3

milijuna kuna planirala je Toplana investirati u održavanje i razvoj distribucijske mreže
SUSTAV DALJINSKOG OČITANJA
“Iznos od sto tisuća kuna planiran je za pripremu radova u sljedećim godinama. Njime će se naime pristupiti izradi projektne dokumentacije za vrelovodne priključke i rasplete koji će se zamjenjivati na lokacijama u Blok-centru I, Gornjodravskoj obali, Zagrebačkoj, Reisnerovoj, Rokovoj ulici... Ove godine obavljat će se izmjena postojećih ultrazvučnih mjerila u podstanicama novim mjerilima koja su opremljena modulima za daljinsku komunikaciju kako bi se mogao uvesti sustav daljinskog očitanja”, ističu u Termoelektrani-toplani Osijek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike