Osijek
BALKONI U OPATIJSKOJ JOŠ BEZ OGRADE

Glaser: Dok netko ne padne, neće se ništa promijeniti
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Ni mjesec dana nakon što smo pisali o, u najmanju ruku, neobičnoj situaciji na Jugu 2, točnije u Opatijskoj ulici gdje su nakon uređenja pročelja francuski prozori ostali bez ograde, situacija se nije mnogo promijenila. Naime, od tri ulaza ograde su vraćene samo na jednome ulazu, dok stanari u preostala dva još uvijek ne mogu promoliti glavu kroz prozor jer ograde - nema.

Podsjetimo, nakon uređenja pročelja i postavljanja toplinske izolacije, što je učinjeno sredinom ožujka, izvođač, antunovačka tvrtka Brleg, uklonila je skelu, no ogradice koje su sastavni dio tzv. francuskih balkona - nisu vraćene. Izvođač radova ogradio se od odgovornosti budući da se u troškovniku energetske obnove zgrade uopće nisu spominjale ograde.

Nakon što smo o problemu izvijestili u Glasu Slavonije, pa i kontaktirali arhitekte koji su istaknuli da je vraćanje ograde obveza ne samo zbog vizualnog narušavanja zgrade, nego zbog potencijalne opasnosti, oglasio se Zavod za stanovanje, a upravitelj je na spomenuta tri ulaza i pisanim putem obavijestio stanare na dužnost vraćanja ograde na francuskim balkonima. Naime, kako je riječ o radovima koji se mogu izvoditi iz stana, odnosno nije potrebno ponovno postavljanje skele, bilo je za očekivati da će stanari to i učiniti. Međutim, mjesec dana kasnije tek su na ulazu u Opatijskoj 34 postavljene ogradice, dok ih na ostala dva ulaza nema. Potvrdila nam je to i stanarka Vesna Glaser s broja 38, a kako doznajemo, i na susjednom ulazu situacija je ista kao i prije mjesec dana - zaštitne ograde nema, unatoč upozorenju, ali i samoj činjenici da je riječ o vrlo opasnoj, pa čak i pogibeljnoj situaciji. Da bi se zaštitili od mogućeg pada ispred balkona, kaže, postavila je sušilicu za rublje, no to nije nikakva zaštita.

- Dok se nešto ne dogodi, odnosno dok netko ne padne, neće se ništa promijeniti - smatra Glaser.

Iz Zavoda pak poručuju da su slali dopis stanarima i obavijestili ih da su dužni vratiti ograde, no nemaju nikakvu povratnu informaciju.

- Svakako ćemo ih obići i porazgovarati, no kako nema određenog roka do kad trebaju vratiti ograde, neki to još nisu učinili - pojasnio je Krešo Čačija, šef tehničke službe u Zavodu. Nije isključeno da bi se vraćanje ograda na francuske balkone financiralo iz sredstava pričuve, a kako doznajemo, građevinska tvrtka sa sjedištem u Zelčinu stanarima je podijelila posjetnice, no kako doznajemo od vlasnika Ivice Pavoševića, nitko od stanara nije ga kontaktirao. M. Mihelić
Zavod za stanovanje upozorio je stanare, no još uvijek nemaju nikakvu povratnu informaciju, pa će ih obići
3

ulaza u Opatijskoj ulici nakon radova na energetskoj obnovi pročelja nisu imala ograde na balkonima
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike